latinica  ћирилица
17/03/2024 |  08:30 ⇒ 10:55 | Аутор: СРНА

Којић: Неприхватљиве измјене које овлашћују ЦИК, а деградирају скупштину

Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, чији су предлагачи посланици Клуба СДА, је неприхватљив јер се Централној изборној комисији БиХ дају овлаштења већа него што их има Парламентарна скупштина БиХ, рекао је посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Којић је истакао да српски представници нису против унапређења технологије, али да су против давања овлаштења ЦИК-у која јој не припадају.

- Давања овлаштења ЦИК-у, науштрб парламента, је и деградирање парламента, али и нас као парламентараца. На то ми, апсолутно, нисмо спремни - поручио је Којић за Срну.

То се огледа, како је објаснио Којић, у члану измјена гдје је наведено да ће ЦИК, подзаконским актом уредити начин кориштења изборних технологија, што значи да даје себи овлаштења законодавца и да одређује начин на који ће се проводити избори у складу са новим изборним технологијама.

- Овај приједлог не испуњава ни формалне услове да се нађе на дневном реду, јер прелази више од пола основног текста Закона и управо из тог разлога поднио сам и кривичну пријаву против лица које је потписало позитивно мишљење у законодавно-правном сектору - рекао је Којић.

Он је указао да се дошло у ситуацију да неко може и да има право да мијења законе како хоће, не поштујући јединствена правила.

Којић је подсјетио да су се посланици СНСД-а, заједно са коалиционим партнерима из Републике Српске, успротивили овом законском приједлогу.

- Постоје радне групе које раде на тексту закона, покушава се доћи до неког заједничког рјешења и очекујемо да у Дому народа четири делегата из СНСД буду против приједлога СДА - рекао је Којић.

Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, чији су предлагачи посланици Клуба СДА на дневном је реду сједнице Дома народа Парламентарне скупштине БиХ која је заказана за сутра.