latinica  ћирилица
18/03/2024 |  10:33 ⇒ 12:06 | Аутор: СРНА

Уставноправна комисија подржака измјене и допуне Изборног закона

Уставноправна комисија Дома народа Парламентарне скупштине БиХ дала је данас позитивно мишљење на Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ који су предложили посланици СДА у Представничком дому.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

У расправи о предложеном закону, који ће данас бити разматран на сједници Дома народа, српски делегат и члан Комисије Сњежана Новаковић Бурсаћ упозорила је на његову непроводивост, посебно у дијелу увођења нових технологија у изборни процес.

Она је негирала тврдње предлагаца да се понуђеним рјешењима проводе препоруке ОЕБС-ове Канцеларије за демократске институције и људска права, посебно у дијелу увођења дигиталних технологија.

- Није коректно да се то подваљује јавности - истакла је Бурсаћева и прецизирала да је препорука ОДИХР-а да, уколико се уведу нове технологије за побољшање бројања гласова, треба провести опсежна истраживања о њиховој проводивости.

Предложени закон, додала је, само је задовољавање форме и доводи у опасност изборни процес.

- Уведите ово и нећете моћи провести изборе. Немогуће је на 6.000 бирачких мјеста инсталирати опрему три дана прије избора - рекла је Бурсаћева и додала да је ово само задовољавање нечијих интереса.

Бурсаћева је гласала за принципе предложеног закона како би било омогућено да се о њему данас води расправа у Дому народа, док је предсједавајућа Комисије Марина Пендеш била против истичући да се њиме не проводе одлуке ни Уставног суда БиХ нити Европског суда за људска права у Стразбуру.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ раније је по хитној процедури усвојио Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ који су предложили посланици СДА.

Уставноправна комисија подржала је и Приједлог закона о допуни Закона о странцима, који је предложио посланик Нихад Омеровић.