latinica  ћирилица
19/03/2024 |  11:04 ⇒ 12:30 | Аутор: СРНА

Вујичић: Бошњаци да схвате - БиХ не може ка ЕУ без рјешавања Уставног суда

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић изјавио је да БиХ никада неће кренути ка ЕУ док се не ријеши питање Уставног суда БиХ и страних судија у њему, те да бошњачки политички представници треба то да схвате и преузму одговорност за свој посао.
Мирослав Вујичић - Фото: РТРС
Мирослав ВујичићФото: РТРС

Подсјећајући да је Уставни суд БиХ творевина која није дефинисана Дејтонским мировним споразумом, Вујичић је рекао да о овом суду најбоље говоре да у њему сједе стране судије, као и двоје судија који су били посланици СДА.

- БиХ никада неће кренути ка ЕУ ако се не ријеши питање страних судија и самог Уставног суда, односно на други начин дефиншу односи у том суду и према њему - истакао је Вујичић.

Он је навео да је став Републике Српске према том питању јасан, као и став ЕУ да стране судије не могу бити у Уставном суду БиХ и да у таквој организацији БиХ никада неће ући у Унију.

Осврћући се на јучерашњи прекид сједнице Дома народа Парламентарне скупштине БиХ јер су бошњачки делегати изашли незадовољни уврштавањем на дневни ред Приједлога закона о Уставном суду БиХ, Вујичић је изразио жаљење што на дио бошњачких политичара утичу Амбасада САД у БиХ, ОХР и дијелови британске Амбасаде.

- Ако се направи било какав искорак, одмах дјелује америчка Амбасада, зову бошњачке политичаре, врше притисак на њих да промијене став. Безброј је таквих случајева, од рушења договора у Лакташима, па надаље - навео је Вујичић.

Према његовим ријечима, бошњачки политичари морају схватити да БиХ може опстати и функционисати искључиво на договору три народа, односно представника три народа у БиХ.

- Више су пута странци, ОХР, /Кристијан/ Шмит и америчка Амбасада показали да су злонамјерни према БиХ - рекао је Вујичић и изразио наду да ће бошњачки политичари схватити да морају одлучивати без утицаја странаца јер је погубан по БиХ.

Кад је у питању могућност да се јучерашње блокирање рада и одлучивања у парламенту БиХ одрази на стабилност БиХ, Вујичић је изразио увјерење да нема бојазни за то и да не постоји воља ни жеља ни код кога у БиХ за било каквом врстом сукоба.

- Кризе у БиХ искључиво изазивају странци, користећи у овом тренутку дио бошњачких политичара који не преузимају одговорност за свој посао - рекао је Вујичић за Срну.

Сједница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ прекинута је јуче након што су је напустили чланови Клуба бошњачких делегата незадовољни што је у дневни ред уврштен Приједлог закона о Уставном суду на захтјев српског делегата Желимира Нешковића. И Кристијан Шмит се огласио на "Иксу", рекавши да "не може прихватити никакве законодавне иницијативе у том правцу".