latinica  ћирилица
19/03/2024 |  12:30 | Аутор: СРНА

Којић: Бошњаци штите стране судије и насилну унитаризацију БиХ

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је да бошњачки делегати напуштањем засједања Дома народа како не би било расправљано о Приједлогу закона о Уставном суду БиХ најбоље потврђују симбиозу са бошњачким судијама у овом суду, који заједно са страним судијама доносе одлуке којима присилно желе да узму ентитетске надлежности и стварају унитарну БиХ.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- И онда Кристијан Шмит дође и каже да такав један закон не може да третира начин одлучивања заштитом националних интереса, а ми видимо поступке Бошњака који уз своје судије, на шта имају право, превасходно настоје да сачувају странце који су њихов основни алат преко којег долазе до оваквих одлука које руше уставно-правни дејтонски поредак БиХ - рекао је Којић.

Према његовим ријечима, Шмиту сигурно смета и ситуација у којој БиХ треба да добије статус преговарача за чланство у ЕУ, што само по себи подразумијева укидање ОХР-а, али и одлазак страних судија из Уставног суда БиХ, што је загарантовано и Анексом четири Устава БиХ.

- Њему то није циљ, он жели да остане заједно са Уставним судом како би у потпуности уништили и девастирали Републику Српску - рекао је Којић за Срну и додао да су одговори Српске с тим у вези јасни, али да очигледно Шмит и представници неких амбасада у БиХ не желе да на прави начин сагледају стање.

Којић је упозорио да су Бошњаци јучерашњим напуштањем сједнице Дома народа блокирали рад Парламентарне скупштине БиХ.

- Ако се у будућности буду понашали тако према законима који су из 14 приоритета ЕУ, без икаквих посљедица и санкција, онда нам то јасно показује да питање ЕУ није питање које Бошњаци желе - истакао је Којић.

Сједница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ прекинута је јуче након што су је напустили чланови Клуба бошњачких делегата незадовољни што је у дневни ред уврштен Приједлог закона о Уставном суду на захтјев српског делегата Желимира Нешковића. И Кристијан Шмит се огласио на "Иксу", рекавши да "не може прихватити никакве законодавне иницијативе у том правцу".