latinica  ћирилица
19/03/2024 |  13:31 ⇒ 13:53 | Аутор: РТРС

Европски парламент тражи отварање преговора с БиХ

Више држава чланица Европске уније позвало је данас Европски савјет да на самиту у четвртак и петак одобри почетак преговора са БиХ и усвоји преговарачке оквире с Украјином и Молдавијом.
Европска унија, Брисел - Фото: РТРС
Европска унија, БриселФото: РТРС

Уочи кључних овоседмичних расправа и одлука за БиХ, министри или државни секретари седам земаља чланица послали су заједничко писмо у којем траже од челника ЕУ одобре отварање преговора с БиХ.

Погледате сједницу ОВДЈЕ.

- Очекујемо да ће Европски савјет овоге седмице отворити преговоре с БиХ и позвати Европску комисију да предложи преговарачки оквир. То би била снажна порука проевропским снагама у БиХ, показало би да се реформе исплате те би то охрабрило остале земље западног Балкана и три земље на истоку Украјину, Молдавију и Грузију - рекла је државна секретарка у хрватском министарству вањских послова Андреја Метелко Згомбић.

Аустријска министарка за европске послове Каролине Едтстадлер каже да се у новим геополитичким околностима више не поставља питање треба ли се ширити, него када.

- Није више питање да ли, него када. То је врло велика, позитивна промјена и сада је вријеме да искористимо овај моментум за БиХ, која је посљедњих мјесеци постигла велики напредак - рекла је она.

Дански министар вањских послова Ларс Локе Расмусен, чија се земља спомињала као једна од двије које имају становите резерве према отварању преговора с БиХ, рекао је да дијели оцјену коју је дала Европска комисија.

- Након умора од проширења, сада се расположење промијенило и слажем се да треба бити на дневном реду ЕУ, али не смијемо одустати од приступа темељеног на заслугама. Подржавамо оцјене Комисије за Украјину и Молдавију да су спремне за преговоре. БиХ је пуно напредовала, али остало је још доста посла, стање је крхко. Ми подржавамо оцјене Комисије и спремни смо подржати све три земље - рекао је Расмусен.

Хрватски посланик Тонино Пицула рекао је да је "чекаоница за чланство у ЕУ постала претрпана и да је треба полако празнити".

Рекао је да процес проширења треба ићи руку под руку с реформама ЕУ које су потребне да би примили нове чланице.

- Поздрављам оцјену Комисије о БиХ и вјерујем да процес проширења треба ићи руку под руку с реформама ЕУ које су потребне да бисмо примили нове чланице - каже Пицула.

Жељана Зовко је рекла да је БиХ "кључна земља западног Балкана и с њом треба отворити преговоре из стратешких разлога".

У погледу условљавања за преговоре, рекла је да и неке чланице данас не би испуниле све услове "ако бисмо ишли дубоко".

Писмо су потписали хрватска државна секретарка Андреја Метелко Згомбић, аустријска министарка за ЕУ Каролине Едтстадлер, чешки министар за европске послове Мартин Дворчак, замјеница грчког министра вањских послова Александра Пападопоулоу, талијански министар европских послова Рафаел Фито, словачки државни секретар Марек Ешток и словенски државни секретар Марко Штуцин.

- Вјерујемо да је битно искористити замах и прилику која се пружила те одлучити да се преговори с БиХ отворе. То ће БиХ чврсто учврстити на њеном путу ка ЕУ и приближити је за још један корак ЕУ. Неуспјех у томе ослабио би улогу ЕУ на западном Балкану и послало негативну поруку цијелој регији, којој смо обећали прије више од 20 година да јој је будућност у ЕУ - наведено је у писму.