latinica  ћирилица
19/03/2024 |  17:02 | Аутор: СРНА

Конаковић: Немам ништа против да главни преговарач буде из Републике Српске

Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић рекао је данас у Сарајеву да нема ништа против да главни преговарач са ЕУ буде из Републике Српске, уколико Европски савјет донесе одлуку о отпочињању преговора о чланству са БиХ.
Елмедин Конаковић - Фото: РТРС
Елмедин КонаковићФото: РТРС

- То је човјек на челу озбиљног процеса у којем ће бити много важније шта раде његови први сарадници, него он сам. Не искључујем ниједну опцију, немам ништа против да то буде неко из Републике Српске и да то буде неко из било које политичке странке или било којег народа, а важно ће бити да се направи структурно тијело које ће након те дијагностике имати тежак задатак - навео је Конаковић.

Он је рекао да ће особа која буде главни преговарач имати много посла, много путовања, разговора и договора са представницима ЕУ, те подсјетио на изјаве одређених политичара који су похвалили представнике из Републике Српске за рад на добијању кандидатског статуса.

Говорећи о данашњој сједници Савјета министара, Конаковић је рекао да су повучена два нацрта закона, и то о суду и о заштити личних података, док је усвојен низ европских материјала.

- У првом немамо политичку сагласност. Око двије ствари се ломе копља - надлежности и сједишта, а други је имао пуно захтјева Канцеларије за законодавство, за корекције техничке природе и очекујем да ћемо са тим законом врло брзо бити у прилици поново одлучивати, а овај први се ломи на политичком пољу - рекао је Конаковић новинарима.

Он је истакао да је закон о суду био важан за мишљење Европске комисије, додајући да је било много притисака да он буде донесен, али да је ипак Комисија процијенила да без обзира што овај закон није, многи други закони јесу донесени.

Конаковић је подсјетио и на изјаве предсједника Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, европског комесара за сусједство и проширење Оливера Вархељија и високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља који су рекли да је БиХ у годину дана урадила више него у посљедњих 10 година на европском путу.

- У том административном смислу /Европска/ Комисија, која је кључна да оцијени напредак, изразила је похвале и предложила отварање преговора, а ми сада улазимо у другу, политичку фазу. У тој фази одлучују премијери и предсједници држава на вијећу које ће бити у четвртак, то ће бити више различитих углова и погледа свих чланица ЕУ и сада улазимо у то политичко поље. Ми смо своје административно-стручно урадили за добру оцјену - навео је Конаковић и додао да се нада да неко неће блокирати мишљење Комисије.