latinica  ћирилица
19/03/2024 |  17:14 ⇒ 19:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Петковић: Истакли смо све што отежава опстанак Срба на КиМ

Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да је током трилатералног састанка са главним преговарачем Приштине Бесником Бисљимијем и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком српска делегација истакла све што отежава опстанак Срба на КиМ.
Петар Петковић (ФОТО: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg) -
Петар Петковић (ФОТО: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg)

Он је након састанка који је трајао скоро 3,5 сати рекао да је до директног разговора дошло јер на томе инсистира српска страна.

- За српску страну кључно је формирање ЗСО, јер се тиме у потпуности рјешава финансирање наших институција предвиђено договором. Суштина је да се држимо договора и да се нађе компромис за опстанак Срба - рекао је он након састанка са главним преговарачем Приштине Бесником Бисљимијем и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком.

Петковић је навео да је разговарано и о бројним инцидентима, затварању српских институција, српске амбуланте у Приштини, понашању полиције према Србима, о веома тешком положају Срба и о уредби о динару којом су погођени Срби који примају социјална давања, али и српске институције.

Нагласио је да је за Србију важно да у дијалогу с Приштином нађе рјешење које ће укључивати наставак функционисања Поштанске штедионице на Косову и Метохији, јер цијели платни систем иде преко ње.

- Само је ствар у томе да ли неко хоће то рјешење или неће, или просто жели да има за коначан циљ протјеривање српског народа - изјавио је Петковић.

Он је новинарима у Бриселу рекао, да Србија редовно и на вријеме на све рачуне Срба и српских институција уплаћује новац, а да је проблем што исплата не може да се врши ни у Поштанској штедионици, ни у поштама јужно од Ибра јер нема динара.

Поручио је да се Србија бори да у немогућим условима пронађе начин да српски народ на Космету опстане и да може да настави са својим нормалним животом.

Додао је да се наставак дијалога може очекивати почетком наредне седмице.