latinica  ћирилица
19/03/2024 |  19:24 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Одговор Шмиту: Парламентарна скупштина има уставни мандат да ријеши питање страних судија (ВИДЕО)

Добије ли БиХ зелено свјетло, за Српску приоритет је одлазак страних судија из Уставног суда БиХ.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Да ће то ићи тешко, дало се наслутити и након бошњачке блокаде Домa народа, када је на дневни ред уврштен Закон о Уставном суду БиХ, коју је подржао Кристијан Шмит.

Парламент БиХ Шмит је упозорио да би смјеном страних судија, био прекршен Устав и да не може прихватити такве законодавне иницијативе.

За Српску наметања су неприхватљива, а Шмит није чувар Дејтонског споразума, већ безбједносни проблем у БиХ.

Уставом БиХ прописано је да Парламентарна скупштина може законом регулисати питања у вези са Уставним судом, па и питање страних судија.

Ко је законодавац у БиХ? Да ли ће ЕУ преговарати са демократским институцијама, легитимно изабраним представницима народа или нелегитимним узурпатором? Ова питања означио је кључним за будућност, предсједник Српске Милорад Додик.

- Видим да се у једном дијелу бошњачке елите политика води тако што бјежe сваки пут када није како они хоће. Хоће ли тако преговарати и са ЕУ? Јуче су представници Бошњака побјегли из парламента с јасним циљем да се не расправља о Изборном закону, јер чекају наметање од стране Шмита. И то је једина истина - рекао је Додик.

Да би разлог бошњачке блокаде Дома народа могао бити Изборни закон и давање могућности Шмиту да намеће рјешења, упозорава и СНСД-ов делегат Радован Ковачевић.

За разлику од Шмита који нема никакав мандат у БиХ, Парламентарна скупштина има уставни мандат и надлежност да дефинише начин на који ће стране судије у Уставном суду БиХ бити замијењене домаћим.

- Докле ћемо да трпимо ову врсту политичког лицемјерја? РЕЗ Ради се о земљи која је постала кандидат за чланство у ЕУ, о земљи који за два дана треба да добије и ту вијест да ће бити отворени приступни преговори, а ми овдје имамо једног апсолутисту који жели да буде изнад институција, изнад представника грађана и народа који имају легитимитет - нагласио је Ковачевић.

Да је Устав јасан када је ријеч о избору судија Уставног суда, подсјећа и СДС-ов делегат Желимир Нешковић, на чији приједлог је у дневни ред и уврштен Закон о Уставном суду БиХ, након чега су Бошњачки делегати напустили сједницу. Подсјећа, Члан 6 каже да се стране судије, по истеку мандата, могу замијенити домаћим.

- Мени је јако жао што су колеге делегати из бошњачког клуба напустили сједницу и што нису били спремни на то да се на дневном реду нађе вај закон. Моја намјера јесте била да се расправља о овом закону и да се између представника три народа налазе рјешења - истакао је Нешковић.

Док се не ријеши питање Уставног суда БиХ и страних судија у њему, БиХ, никада неће кренути ка Европској Унији, упозоравају из СНСД-овог клуба посланика у Представничком дому.

- Због разних Шмитова и разних Марфија и њихових лобирања, ми смо и данас у ситуацији да нам странци овдје одређују судбину и они апсолутно не штите уставни поредак нити раде на интересу свих грађана који овдје живе, већ напротив, они дерогирају устав и уставни поредак БиХ - сматра Сања Вулић, предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у ПД ПС БиХ.

- Он је један од кочничара БиХ на ервопском путу. Нажалост то не схватају наши партнери из Федерације - додао је Мирослав Вујичић, посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ.

Министар унутрашњих послова Синиша Каран, Шмиту је поручио да он није никакав чувар Дејтонског споразума, већ безбједносни проблем у БиХ.

- Он је синоним протектората. Он је синоним свега што није уставност и законитост. Он је синоним неправа. Он је катастрофа и он се јавља да штити Уставни суд. Шмит уноси немир у БиХ. И као министар унутрашњих послова кажем да је Кристијан Шмит безбједносни проблем у БиХ и боље би му било да ћути - поручио је Каран.

За делегата Клуба српског народа у Дому народа Сњежану Новаковић Бурсаћ ова ситуација јасно је показала да је ОХР, праћен неким другим центрима, локација која БиХ настоји зауставити на путу европских интеграција и жели опстанак протектората.