latinica  ћирилица
21/03/2024 |  10:20 | Аутор: СРНА

"Руска иницијатива о одговорности за НАТО агресију над СРЈ иде у парламент"

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да ће иницијатива депутата руске државне Думе и Савјета Федерације о позивању на међународно-правну и моралну одговорност држава НАТО-а за агресију против Савезне Републике Југославије 1999. године бити упућена у надлежна тијела Народне скупштине Српске како би била усвојена у парламенту.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Након што се информишемо о комплетном документу, упутићемо га у надлежна тијела Народне скупштине Републике Српске да прође ту припремну фазу, да бисмо га усвојили у Народној скупштини - рекао је Стевандић Срни из Москве гдје предводи парламентарну делегацију у посјети Русији.

Он сматра да ће постојати потпуна сагласност с том иницијативом, али да ипак не жели говорити унапријед.

- Сигурно ћемо документ анализирати и предвидјети да се усвоји у Народној скупштини - рекао је Стевандић.

Адвокат Горан Петронијевић изразио је увјерење да ће парламенти Србије и Републике Српске подржати иницијативу депутата руске државне Думе и Савјета Федерације о позивању на међународно-правну и моралну одговорност држава НАТО-а за агресију против Савезне Републике Југославије 1999. године.

Руска Државна дума усвојила је јуче на пленарној сједници нацрт обраћања поводом 25 година НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије.

- Оба дома Савезне скупштине Русије обраћају се УН, међународним парламентарним организацијама и парламентима страних држава са позивом да осуде војну операцију земаља НАТО-а против Југославије, да се супротставе покушајима мијењања историјске истине о трагичним догађајима 1999. године у интересу колективног Запада и да предузму мјере како би се чланице Алијансе позвале на међународноправну одговорност за агресију против Југославије - наводи се у тексту обраћања.

У тексту се истиче да је чињеница да је напад земаља Алијансе на Југославију прошао некажњено створила предуслове за нове војне акције широм свијета под маском изјава о борби "за вриједности слободе и демократије".