latinica  ћирилица
21/03/2024 |  12:53 ⇒ 17:43 | Аутор: РТРС

Руте пред сједницу Европског савјета: Подржавамо отварање преговора са БиХ, спровести 14 приоритета

Холандија подржава препоруку Европске комисије да се покрену преговори са БиХ о приступању ЕУ, изјавио је холански премијер Марк Руте.
Марк Руте (Фото: EPA/OLIVIER MATTHYS) -
Марк Руте (Фото: EPA/OLIVIER MATTHYS)

Руте је по доласку на састанак лидера ЕУ у Бриселу рекао да БиХ мора да испуни све постављене задатке прије усаглашавања оквира за преговоре.

- Кључно је да БиХ изврши све неопходне поступке наведене у Извјештају Европске комисије, да се заиста спроведу све мјере и иницијативе које БиХ мора да спроведе - истакао је Руте.

Руте је нагласио да је БиХ остварила напредак и да Холандија подржава отварање преговора, али да је Комисија, у исто вијеме, јасно ставила до знања да БиХ мора да буде спремна за усаглашавање оквира за преговоре.

Руте је изразио увјерење да БиХ може да испуни услове, уз напомену да постоје још четири јако важне ствари које морају да се испуне, како би на крају било спроведено свих 14 приоритета из Извјештаја.

- То још није завршено, али је довољно за отварање преговора. С друге стране, то није довољно за оперативан оквир. То је сљедећи корак - навео је Руте.

БиХ ће бити чланица ЕУ, али када испуни све препоруке Европске комисије, изјавио је предсједник Литваније Гитанас Науседа.

Доношење одлуке о отварању приступних преговора са БиХ је веома важно, изјавио је премијер Луксембурга Лук Фриден.

Он је по доласку на састанак европских лидера у Бриселу рекао да је Европа континент мира и стабилности, те да је због тога екстремно важно да се осигура да ЕУ "не губи људе на Балкану".

Ирски премијер Лео Варадкар рекао је данас у Бриселу да БиХ треба да направи сљедећи корак на путу ка ЕУ.

Премијер Шпаније Педро Санчез сматра да је БиХ потребна подршка, солидарност и емпатија да би могла унаприједити реформе које ће јој омогућити да уђе у ЕУ.

Изјаве погледајте ОВДЈЕ.