latinica  ћирилица
21/03/2024 |  16:21 | Аутор: СРНА

У претресу куће Мирзе Капића пронађене заставе "Исламске државе"

На суђењу за планирање терористичког напада у Зеници свједок Тужилаштва БиХ испричао је да је учествовао у претресу куће оптуженог Мирзе Капића и да су тада пронађени и три мобилна телефона, таблет и лаптоп, као и одређена обиљежја и заставе терористичке организације "Исламске државе".
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Суд и Тужилаштво БиХФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Инспектор Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ испричао је да је претрес Капићеве куће у Зеници обављен по усменој наредби Суда БиХ.

Након што је тужилац Дубравко Чампара представио фотодокументацију сачињену током претреса, свједок је испричао да су пронађене заставе "Исламске државе".

У наставку свједочења рекао је да је наредбом Тужилаштва БиХ извршено вјештачење електронских уређаја, а да је форензичка копија вјештачења на УСБ уређају.

Вјештачењем картица телефона, свједок је рекао да су пронађене апликације за комуникацију, међу којима су "Телеграм" и "Трема", као и 9.216 страница садржаја, преноси Бирн.

На питање тужиоца да ли је пронађено било шта што упућује на израду експлозивне направе, свједок је причао о комуникацији између два корисника на апликацији "Телеграм", која је почела 29. јула 2023. године, а вођена је на енглеском и арапском језику.

Када је тужилац рекао свједоку да крене са читањем садржаја ове конверзације који је био снимљен на УСБ уређај, адвокат Лејла Бабић је приговорила и навела да одбрана није добила превод комуникације уз оптужницу, а Чампара је додао да могу да доведу овлаштеног тумача из Тужилаштва на рочиште.

Предсједавајући Судског вијећа Мирослав Јањић рекао је да због права одбране данашње суђење не може бити настављено, те наредио Тужилаштву да ангажује овлаштене судске вјештаке за енглески и арапски језик који ће превести садржаје и доставити Одбрани.

- Потребно је да овлаштени судски тумачи буду присутни на суђењу, читају и преводе садржај комуникације који ће истражилац Сипе отварати - додао је Јањић.

Чампара је навео како је ријеч о изворној комуникацији, коју нису могли да мијењају.

На ове околности данас су требала да буду саслушана три инспектора Сипе.

Капићу се на терет ставља да је средином прошле године са њему познатим лицима, а с циљем озбиљног застрашивања становништва и дестабилизације друштва, користећи интернет апликације путем мобилног телефона, договарао и планирао напад на џамију "Босна" у Зеници.

Капић је раније осуђен на јединствену казну од годину и 10 мјесеци због ратовања у Сирији и недозвољеног држања оружја.

Суђење би требало да буде настављено 8. априла.