latinica  ћирилица
21/03/2024 |  21:33 ⇒ 21:38 | Аутор: РТРС

Сатлер: Бићемо заједно у ЕУ

Након што је БиХ добила зелено свјетло о отварању реговора за пруступ у ЕУ огласио се и Јохан Сатлер, шеф делегације ЕУ у БиХ.
Јохан Сатлер (фото: EPA-EFE/FEHIM DEMIR) -
Јохан Сатлер (фото: EPA-EFE/FEHIM DEMIR)

- Ми смо партнери. Ми смо пријатељи. И бићемо заједно у Европској унији - написао је Сатлер на свом Твитер налогу.

Земље чланице Европске уније су дале зелено свјетло за приступне преговоре са Европском унијом.

- Пресретан сам због ове предивне земље и због свих вас, и морам рећи да и за мене лично ово је моменат којег ћу се заувијек сјећати. Прије нешто више од годину дана, са додјелом кандидатског статуса, Европска унија је послала јасну поруку и широм отворила врата показујући да је спремна за проширење - поручио је Сатлер.

Он је додао да се сада зна  да је будућност Босне и Херцеговине у ЕУ.

- Јасно ми је да домаћи политички процеси лако изазову неповјерење. Ипак, данас је Европска унија препознала да су ваше институције оствариле што је потребно и заслужиле ову прекретницу. Ово је потврда да је компромис могућ и да су реформе надохват руке. Шта то значи? Отварање приступних преговора је важно признање и чини земљу привлачнијом за инвеститоре и исто тако продубљује ваше везе са Европском унијом, почевши од милијарду еура за Босну и Херцеговину из Плана раста - истакао је Сатлер.

Сатлер је поручио да се данас слави, а већ сутра се мора наставити с радом.

- Сада знамо да се могу предузети додатни кораци и да ће се морати отворити тешке теме. Процес наредне фазе, усвајања читавог сета права и обавеза из законодавства Европске уније је сам по себи врло интензиван. Сваки искорак јача демократију, владавину права, пословно окружење, борбу против корупције, животну средину и још много тога. Истовремено, Европска унија наставља да улаже и помаже, као нико други.

Драги грађани, драги пријатељи!

Прије четрдесет година успјели сте организовати незаборавне Олимпијске игре. Показали сте да људи ове земље могу постићи огромне успјехе када за то постоји воља.

Вјерујемо у ову земљу. Ми смо пријатељи, ми смо партнери. И бићемо заједно у Европској унији. ер, Босна и Херцеговина је одувијек у срцу Европе! - нагласио је Сатлер.