latinica  ћирилица
21/03/2024 |  21:48 ⇒ 21:50 | Аутор: РТРС

Прочитајте закључке Европског савјета за БиХ

Европски савјет је данас након вишечасовног засједања, дао зелено свјетло БиХ за отварање преговора са ЕУ.
Европски парламент (фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET - илустрација) -
Европски парламент (фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET - илустрација)

Доносимо закључке:

– Позивајући се на декларацију из Гранаде, Европски савјет је сагледало припреме за проширење и унутрашње реформе, подсјећајући да рад на оба колосијека мора напредовати паралелно како би се осигурало да и будуће државе чланице и ЕУ буду спремне у вријеме приступања. Европски савјет ће се на предстојећем састанку позабавити унутрашњим реформама с циљем усвајања закључака о мапи пута за будући рад до љета 2024. године.

– Надовезујући се на препоруку Комисије од 12. марта 2024. године, Европски савјет одлучује да отвори приступне преговоре са БиХ. Европски савјет позива Комисију да припреми преговарачки оквир с циљем да га Савјет усвоји у тренутку када се предузму сви релевантни кораци наведени у препоруци Комисије од 12. октобра 2022. године.

– Европски савјет поздравља напредак Украјине и Републике Молдавије у напредовању у неопходним реформама на њиховом путу према ЕУ. Након подношења нацрта преговарачких оквира за Украјину и Републику Молдавију, Европски савјет позива Савјет да их брзо усвоји и да без одлагања настави с радом.

– Европски савјет прима на знање текуће напоре Грузије и охрабрује земљу да напредује у неријешеним приоритетним реформама.