latinica  ћирилица
24/03/2024 |  10:36 ⇒ 10:58 | Аутор: СРНА

Рунић: Грађани се жале на Дом здравља

Начелник општине Дрвар Душица Рунић изјавила је да се локална управа свакодневно суочава са жалбама грађана на примарну здравствену заштиту у локалном Дому здравља.
Душица Рунић - Фото: РТРС
Душица РунићФото: РТРС

- Грађани се жале на понашање појединих љекара у Дому здравља и на њихов арогантан и непрофесионалан однос према пацијентима. Одбијају да издају упутнице, селективно поступају у различитим ситуацијама. Грађани тврде да, иако је неопходно да имамо љекаре, некима није мјесто у Дрвару, те да њихово такво понашање негативно утиче на цијелу заједницу - навела је Рунићева.

Према њеним ријечима, Дрварчанима овакав однос у Дому здравља додатно отежава већ тежак положај.

- Пацијентима је свакако отежано јер за услуге секундарне и терцијарне здравствене заштите требају путовати најмање 110 километара ако иду у Ливно, 120 ако иду у Бањалуку или више од 200 километара ако иду у Мостар, што им ствара додатне трошкове и отежава процес лијечења - објаснила је Рунићева.

Дрвар, који је прије рата био поносан на Медицински центар - данас нема адекватну ни примарну здравствену заштиту јер је како Рунићева каже, медицински кадар оптерећен лошим односом Управе Дома здравља, а специјалисти који су своје услуге пружали периодично у Дому здравља су из истих разлога принуђени да откажу доласке.

- Општина Дрвар је у најтежем периоду пандемије захваљујући средствима Србије у ову установу уложила пола милиона КМ. Реконструисана је и потпуно опремљена Служба хитне помоћи и кабинета за физикалну терапију, дигитализован је рендген апарат, набављена зубарска столица, исплаћена је половина заосталих плата радницима, као и једнократна новчана помоћ - истакла је Рунићева.

Рунићева је рекла да је о свему информисала надлежног министра рада, здравља, социјалне заштите и избјеглих у Ливањском кантону Дијану Новковић Пећанац.

- Надам се да ће се зауставити овај негативан тренд када је ријеч о Дому здравља - поручила је Рунићева.