latinica  ћирилица
25/03/2024 |  10:52 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Реконструкција граничног прелаза између БиХ и Црне Горе (ФОТО/ВИДЕО)

На Граничном прелазу Зупци између БиХ и Црне Горе званично су почели радови, а иницијативу за контролу само приликом уласка у другу државу, на једном прелазу, покренуле су и двије сусједне локалне заједнице.
Изградња новог граничног прелаза између БиХ и Црне Горе - Фото: РТРС
Изградња новог граничног прелаза између БиХ и Црне ГореФото: РТРС

Директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Зоран Тегелтија и директор Управе царина Црне Горе Владимир Булајић озваничили су данас почетак реконстркуције граничног прелаза Зупци-Ситница који ће бити оспособљен и за одвијање робног саобраћаја за шта је издвојено 2,4 милиона КМ са ПДВ-ом.

Озваничењу почетка пројекта присуствовали су градоначелник Требиња Мирко Ћурић, начелник општине Херцег Нови Стеван Катић и потпредсједник општине Херцег Нови Мирко Мустур.

Тегелтија је рекао да заједничке граничне прелазе раде земље које имају добросусједске односе као што су БиХ и Црна Гора и да овај гранични прелаз задовољава све потребе полиције и царине БиХ, додајући да ће бити омогућено црногорској полицији и царинској служби да буду заједно с њима.

- Пројекат се финансира из буџета институција БиХ. Очекујем да ћемо прије краја септембра бити у прилици да свједочимо да смо завршили тај пројекат - рекао је Тегелтија.

Он је рекао да је потписан споразум да четири гранична прелаза између БиХ и Црне Горе буду на заједничким локацијама.

Булајић је рекао да очекује да ће прелаз Зупци омогућити бржу и квалитетнију комуникацију између Требиња и Херцег Новог, као и цијеле БиХ и Црне Горе.

Ћурић је рекао да је ово веома значајан пројекат за Требиње и Херцег Нови, наводећи да је након укидања претходне таксе на том путу значајно повећан промет на том прелазу, али да су нарочито љети велике гужве.

Катић је рекао да очекује да ће реализација пројекта омогућити још бржу комуникацију два братска града.

Подсјећамо, отварање четири интегрисана гранична прерлаза према Црној Гори, радиће се на основу међудржавног споразума БиХ и Црне Горе.

Два од њих налазе се на територији града Требиња, Клобук, према Никшићу и Зупци, према Херцег Нововм, а контролом само на једном мјесту скратиће се задржавање и чекања на границама, речено је послије састанка градоначелника Требиња Мирка Ћурића, са Зораном Тегелтијом, директором Управе за индиректно опорезивање БиХ.