latinica  ћирилица
25/03/2024 |  12:42 ⇒ 14:45 | Аутор: СРНА

Радановић: Законом о продаји станова биће оштећена српска заједница

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић изјавио је да ће, уколико на сједници Дома народа Парламента ФБиХ буде усвојен Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о продаји станова на којима постоји станарско право, највише бити оштећена српска заједница.
Ђорђе Радановић - Фото: РТРС
Ђорђе РадановићФото: РТРС

Радановић је позвао српске делегате да не гласају за овај приједлог закона на данашњој сједници Дома народа Парламента ФБиХ.

- У ФБиХ је остало 300 до 500 станова који су у посједу, станарско право имају Срби који су били ангажовани у ЈНА, службама безбједности и дио у намјенској индустрији - додаје Радановић за Срну.

Према његовим ријечима, тих станова има највише у Сарајеву, Тузли, Мостару, Бугојну, Коњицу.

За лица која нису стекла станарско право, Радановић каже да ће, према овом закону, добити обештећење, али веома ниску цијену.

- На примјер, Србин који је био официр у ЈНА, имао стан од 55 метара квадратних на простору Сарајева, а отишао је за Србију и није добио други стан, биће обештећен, добиће 1.000 КМ по метру квадратном минус амортизација - навео је он.

Према његовим ријечима, то значи да ће Србин који је 1984. године добио тај стан, имати 40 одсто амортизације и добиће 600 КМ по метру квадратном.

- На примјер, за стан од 55 метара квадратних добиће само 33.000 КМ. Реална цијена таквих станова, који су углавном у централном дијелу Сарајева, је 3.000 КМ по квадрату - додао је Радановић.

Радановић указује да ће цијена стана од 55 квадрата који ФБиХ хоће да плати бити само 33.000 КМ, за нешто што вриједи и 165.000 КМ.

- Тај закон је дискриминаторски са аспекта тога да Србин који је имао станарско право, а служио је у ЈНА, након рата отишао за Србију и тамо добио други, можда и мањи и лошији, неће уопште имати право да добије стан или да на било који начин дође у својину или могућност да га прода, јер му ФБиХ одузима тај стан и даје у власништво локалној самоуправи, кантону или ФБиХ - навео је он.

Он наводи да је овдје у питању дискриминаторска одлука која се односи искључиво на Србе.

- Нема ниједног муслимана, ни Хрвата који је остао без стана. Тиме се шаље порука Србима да нису добродошли у ФБиХ, нити могу да се осјећају као своји на своме. То је доказ да је ФБиХ муслиманско-хрвтатски ентитет - закључио је Радановић.

Делегати Дома народа Парламента ФБиХ требало би данас да по хитном поступку разматрају Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о продаји станова на којима постоји станарско право.

Федерална Влада је на сједници 9. јануара у Мостару, на приједлог федералног Министарства просторног уређења утврдила Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о продаји станова на којима постоји станарско право.