latinica  ћирилица
29/03/2024 |  15:57 ⇒ 18:01 | Аутор: РТРС

Стјепановић: Изборни закон Републике Српске има правно утемељење (ВИДЕО)

Изборни закон Републике Српске има правно утемељење које црпи из Изборног закона БиХ у којем се наводе начини на основу којих се утврђују општи принципи за избор на свим нивоима власти рекао је правни представник Републике Српске Лазар Стјепановић гостујући у осамнаестој епизоди подкаста "Граница постоји".
Лазар Стјепановић - Фото: Уступљена фотографија
Лазар СтјепановићФото: Уступљена фотографија

Он је објаснио да је текст Изборног закона Републике Српске припремљен у складу са свим прописима у БиХ.

- Он прије свега има свој правни основ у Изборном закону БиХ. У члану 1 Изборног закона БиХ се наводи да се тим законом уређује избор и именовање чланова Предсједништва БиХ и чланова Парламентарне скупштине БиХ, а да се утврђују само општи принципи за избор на свим нивоима власти. Руковођени тим чланом то је дало могућност ентитетима да донесу свој изборни закон - појаснио је Стјепановић.

Изборни закон Српске представља својеврсни одговор на 116 техничких измјена Изборног закона БиХ које је наметнуо Кристијан Шмит.

- Није ми јасно да доноси такву одлуку када је формирана радна група и када смо ми радили на измјенама Изборног закона БиХ, али оно што мени даље није јасно јесте која је поента на крају доношења Изборног закона БиХ ако ће опет бити тај један појединац који ће да врши законодавну, извршну и судску власт. Која је онда потреба постојања било којег закона, институција, ако ће он то све да намеће? - упитао је Стјепановић.

Коментаришући наметнуте техничке измјене Избрног закона БиХ, које се иyме]у осталог односе на увођења скенера, видео надзора и електронског бројања гласова Стјепановић каже да нико није против побољшања изборног процеса али да је важно да се то проведе на исправан начин.

- Ко нама гарантује да ти гласови кад се прикупе на једно мјесто да ће они бити вјеродостојни и да се неће неке малверзације вршити. Мислим да је увођење тих технологија јако захтјевно питање којем треба озбиљно да се приступи и проучи са свих страна. Не можемо тек тако то прихватити. Знамо и да мали број европских држава користи електорнски начин гласања управо због те несигурности - рекао је Стјепановић.

Стјепановић је подсјетио и на реакције из Европске уније након што је такозвани Високи представник у БиХ Кристијан Шмит наметнуо техничке измјене Изборног закона БиХ.

- Из Европске уније су упозорили да потези Шмита нису прихватљиви и да само институције у БиХ могу доносити такве одлуке - закључио је Стјепановић.

Подкаст "Граница постоји" емитује се сваког петка у 18.00 часова и наставак је активности подршке институцијама Српске исказаним кроз народне протесте који су 17 пута организовани на граници између Републике Српске и сусједне ФБиХ.