latinica  ћирилица
17/04/2024 |  12:23 ⇒ 14:28 | Аутор: СРНА

Цицовић: Процес против Додика је процес против Српске и Дејтона

Процес против предсједника Републике Српске није процес против Милорада Додика, како се жели представити, него против Републике Српске и њених институција, као и Дејтонског мировног споразума, изјавио је шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић на трибини у Београду "Процес против предсједника Српске као крај БиХ".
Млађен Цицовић - Фото: РТРС
Млађен ЦицовићФото: РТРС

Он је подсјетио да је уставна позиција Републике Српске истовремено уставна позиција свих органа и нивоа власти у Српској, што значи и свих оних који су на демократским изборима изабрани на положаје у Српској и раде у складу са Уставом, законом и одлукама Народне скупштине, највишег законодавног тијела Републике Српске.

Цицовић је истакао да одбрана институције предсједника Републике Српске представља одбрану Српске, њене уставне позиције у дејтонској структури БиХ и Дејтонског мировног споразума као међународног правног документа прве врсте, те да је у томе пријеко потребно разумијевање, сарадња, сагласје, јединство и саборност свих српских политичких субјеката у Српској.

- Вјерујем да је свима јасно да за Србе не би било избора у БиХ, ако не би било Републике Српске, овакве какву желимо да сачувамо. Чини ми се да је важно да ми у Српској разумијемо да одупријети се притисцима и правном насиљу над Уставом БиХ значи сачувати своју Републику и њене највише демократске институције, а то даље значи сачувати слободу српског народа у БиХ - нагласио је Цицовић.

Он је указао на чињеницу да је нелагални или боље речено ничији представник у БиХ донио нови изборни закон супротно процедури за промјену Изборног закона, као и да је предлагање резолуције о Сребреници Генералној скупштини УН уз такозвану "подршку БиХ" урађено без сагласности српског народа, противно Дејтонском споразуму, Уставу БиХ и свим принципима на којима почива мир у БиХ.

Цицовић је навео да је нелегална и одлука да у Савјет Европе буде примљена лажна држава Косово која је према Резолуцији Савјета безбједности УН 1244 дио Србије.

Он је оцијенио да све то показује да је колективни Запад изгубио компас и да свуда срља у нелегалност.

Цицовић сматра да Запад неће ни лако, ни скоро прихватити легалност као најважнију одлику сваког рада, ни међународно право и пуно поштовање народа и држава, односно неће се добровољно одрећи силе двоструких стандарда, економског поробљавња и окупација тамо гдје му се чини да је то још могуће.

Он је додао да Запад то чини како би у коначном обрачуну са Истоком и свим слободним државама свијета тражио прихватање затеченог стања.

- Сасвим је сигурно да ће се свијет довести у ред и да се период униполарног свијета и колонијализма завршава и зато је сада важно да имамо чврст карактер и да будемо истрајни, јединствени и сабрани у одбрани Републике Српске и Србије - поручио је Цицовић.

Он је рекао да ће Народна скупштина Републике Српске сутра усвојити извјештај Међународне комисије о Сребреници и тако у свијет послати истину о Сребреници.

- А послије тога ће са великог митинга у Бањалуци у свијет отићи истина да су Срби и Република Српска посвећени слободи и одбрани своје будућности - никад ни на чију штету - нагласио је Цицовић.

У раду трибине у Прес центру УНС-а, коју су организовали информативно-политички портали "Све о Српској" и "Факти" и Представништво Републике Српске у Србији, учествују еминентни стручњаци, историчари и аналитичари из Србије и Републике Српске.

На трибини ће говорити Владислав Јовановић, Дарко Танасковић, Слободан Рељић, Милош Ковић, Миломир Степић, Александар Врањеш, Александар Павић, Предраг Ћеранић и Ђуро Билбија, који ће бити и модератор трибине.

Учесници ће покушати да одговоре на неколико кључних питања, међу којима и шта значи суђење Додику и проширење црне листе на Цвијановићеву, Вишковића и Стевандића и, истовремено, охрабривање Српске за чланство у ЕУ?

Да ли Додикова гостовања у Русији, Бјелорусији и Турској значе окретање према Истоку, који нас хоће, од Запада, који нас неће, или само значи потврду неутралности?

Ако Српска кочи санкције БиХ према Русији и приближавање НАТО-у, а тражи посматрачки статус у БРИКС-у, док ФБиХ хоће све супротно, није ли то онај Додиков мирни разлаз на мала врата?

Докле ће Република Српска и пријатељске земље, односно сам Додик да трпе правно насиље над Републиком Српском и српским народом и фарсу од суђења у Сарајеву у продукцији Нијемца, самозваног високог представника који таквим својим чињењем може да изазове опасне нереде и грађански рат у БиХ?

Зашто такав протекторат оспорава договоре три стране у БиХ без западних посредника, а Русија не поставља питање зашто ње нема у том посредовању иако је гарант Дејтона и чланица ПИК-а?

Имају ли Српска и Србија разрађене заједничке одговоре на различите исходе Украјине, Газе, Косова, избора у САД и слично, укључив и помоћ моћних пријатеља?