latinica  ћирилица
25/04/2024 |  14:24 ⇒ 14:37 | Аутор: РТРС

Додик: Џаферовић се у Предсједништву БиХ ништа није питао, већ слушао шта му је Изетбеговић говорио

Бивши предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић ништа се није питао, него је спроводио оно што му је тадашњи предсједавајући Бакир Изетбеговић говорио, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

- Сате смо изгубили чекајући да добије одобрење да бисмо могли радити било шта, а сада је нашао да држи лекције предсједнику Србије и Републици Српској. Он је потрошена личност, бескичмењак који нема карактер и није у позицији да држи лекције било коме - навео је Додик, реагуујући на изјаву Џаферовића да "предсједник Србије Алексансар Вучић стоји на челу разбијања Дејтонског споразума и ретроградне политике, а да је само његов извођач радова".

Предсједник Српске је навео да је Џаферовић четири године које је пресједио у Предсједништву искористио да свакодневно позива међународну заједницу у помоћ и то ради и сада, позивајући лажног /Кристијана/ Шмита да, како каже, "уклони зло".

- Питање је шта је мислио под "уклањањем појединца" и на који начин мисли да ће се зауставити глас Српске. Његове изјаве јасан су доказ какав и колики утицај још увијек има СДА у правосудним органима и шта су све радили свих ових година. Ти људи никада нису крили да желе своју унитарну исламску Босну и то показују конкретним дјелима - рекао је предсједник Српске.

То видимо и по питању резолуције о Сребреници, каже Додик, која је првобитна идеја СДА.

- Дом народа су блокирали, а сада причају о томе како је Република Српска проблем. Њихови кадрови су срушили институције и обесмислили све процесе. Направили су тотални хаос у Федерацији и то се није промијенило ни доласком нових структура, од којих већина потиче из СДА, само је то стање хаоса потпомогнуто још јачим ангажманом међународне управе - каже Додик.

Истиче да БиХ никада није кренула напријед и не може ни кренути јер, како каже, муслимани никада нису прихватили дејтонску БиХ, него су радили против Срба на стварању њихове државе у којој Срби немају шта да раде.

- Личности попут Џаферовића, /Дениса/ Бећировића и сличних њима најбоље показују зашто је немогуће остати у оваквој БиХ, коју нам силом намећу. Нико Републици Српској не може наметнути да живи силом с онима који мрзе српски народ - закључио је Додик.