latinica  ћирилица
25/04/2024 |  14:22 ⇒ 14:37 | Аутор: РТРС

Џаферовић: Вучић разбија Дејтон, а Додик је само извођач радова

Бивши члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић рекао је да предсједник Србије Александар Вучић стоји на челу разбијања Дејтонског споразума и ретроградне политике, а да је предсједник Републике Српске Милорад Додик само његов извођач радова.
Шефик Џаферовић - Фото: РТРС
Шефик ЏаферовићФото: РТРС

- Зло треба зауставити што прије. Власти Србије и Републике Српске, да су паметне, подржале би резолуцију о Сребреници у УН-у - рекао је Џаферовић за ФТВ.

Он је рекао да је одлукама НСРС извршен удар на уставни поредак БиХ и да су ништавне.

- То су одлуке које подривају уставни поредак БиХ, супротне су и Уставу БиХ и важећим законима БиХ. Дакле, правно су ништавне, и ако их усвоје у даљем току процедуре - на крају ће их Уставни суд БиХ ставити ван снаге - сматра Џаферовић.

Говорећи о скупу "Српска те зове", Џаферовић је рекао да су "изречене ксенофобне поруке", а да предсједник Српске удара у темеље мира и стабилности.

Он је оптужио руководство Српске и Србије за великосрпску политику, наводећо да користе ситуацију у вези са резолуцијом о Сребреници да радикализирају ствари унутар БиХ.

- Вучић је на челу свега тога, па и Додик као неко ко изводи радове у БиХ. Они неће Дејтонски мировни споразум, неће цјеловиту, демократску БиХ. Имају агенду разбијања БиХ. То је све на том трагу. Посао раде је који нас може одвести у озбиљне проблеме - рекао је Џаферовић.