latinica  ћирилица
22/07/2014 |  21:36 | Аутор: СРНА

Отворен филмски фестивал "Kраткофил плус“

На бањалучкој тврђави Кастел вечерас је свечано отворен Међународни филмски фестивал "Краткофил плус", на ком ће бити приказан 31 филм из 25 земаља, међу којима и два из БиХ.

Фестивал је отворен премијерним приказивањем филмова снимљених у оквиру пројекта "Краткофил јуниор", који је подржао УНИЦЕФ.

Осим такмичарског дијела, који обухвата кратке форме филма, на фестивалу ће у ревијалном дијелу бити приказани филмови "Пинг-понг љето" режисера Мајкла Тулија из САД и "Погребник" режисера Драгана Николића из Србије.

Директор Фестивала Дарија Бузаковић оцијенила је да ће филмови који ће бити приказани на фестивалу додатно проширити границе умјетничког израза.

"Филмовима ће бити истражене и теме које су кључна мисија овог фестивала, а то су преиспитивање стварности и стварање бољег друштва и окружења за све нас", рекла је новинарима Бузаковићева.

Селектор програма Владан Петковић нагласио је да је програм овогодишњег "Краткофила" веома разноврсан, прије свега по стиловима и жанровима филмова, али и гледајући на географско подручје одакле долазе, укључујући и филмове из Јужне Америке и Азије.

Посјетиоце фестивала, чији су генерални покровитељи предсједник Републике Српске Милорад Додик, Министарство просвјете и културе Српске и град Бањалука, очекује и низ пратећих програма.

Организатори су посебну захвалност исказали америчкој Амбасади у БиХ и Канцеларији специјаног представника ЕУ у БиХ.

Фестивал ће трајати до четвртка, 24. јула, када ће бити додијељена велика награда фестивала, награда за најбољи регионални филм, награда публике и специјална признања жирија који чине стручњаци из филмске умјетности Ева Па, Елин Бенет и Милош Милошевић.

Отварању "Краткофил плуса" присуствовале су званице из културног и јавног живота Републике Српске, БиХ и региона.