latinica  ћирилица
30/07/2014 |  10:40 | Аутор: AFP

Гвинеја: На концерту у стампеду 34 жртве

Најмање 34 особе су погинуле, а на дестине је повријеђено у стампеду који се догодио на концерту реп музике на плажи у Конакрију, престоници Гвинеје.

Најмање 34 особе, укључујући неколико дјеце, погинуло је у стампеду на концерту на плажи поводом прославе краја рамазана у Конакрију, главном граду Гвинеје. Неколико стотина људи окупило се у болници како би обишли повријеђене и идентификовали мртве. Ројтерсов извјештач видио је тијела троје дјеце, а очевици кажу да их има десетак.

Медицински извор рекао је да број повријеђених стално расте и да најстарија особа има 20 година.

Власти су прогласиле седмодневну жалост, а шеф владине агенције за забаву смијењен је са функције послије ове велике несреће. Очевици кажу да је концерту присуствовало око 10.000 људи, углавном дјеце и млађих лица, који су дошли да гледају наступе двије популарне локалне реп групе.

Стампедо се догодио у вријеме када су здравствене службе оптерећене обуздавањем епидемије еболе. Овај смртоносни вирус појавио се у Гани у фебруару и од тада се проширио на Либерију и Сијера Леоне, а до сада је усмртио више од 670 људи.