latinica  ћирилица
30/07/2014 |  18:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Петнаест мртвих, 160 рањених у нападу на пијацу у Гази

Петнаест људи је убијено и око 160 рањено у израелском ваздушном удару данас поподне на пијацу, гдје се окупило пуно људи у близини града Газе.
Газа - Фото: илустрација
ГазаФото: илустрација

 Погођена  је пијаца у кварту Шеђаија, док је стотине Палестинаца тамо куповало воће и поврће.
 Израелска војска није за сада ништа коментарисала.
 Портпарол палестинских хитних служби Ашраф ал Кидра рекао је да су људи отишли у куповину, мислећи да је на снази хуманитарни прекид ватре. Међутим, дописници страних агенција наводе да је нејасно да ли су становници Газе знали да је наводно на снази дјелимично примирје.
 Палестински Црвени полумјесец је потврдио број жртава.Очевици су рекли  да се дим дизао с попришта напада док су кола хитне помоћи журила да пренесу рањене до болнице. Један новинар локалне новинске агенције је убијен, наводи Би-БИ- Си.
 Израел је је данас у 15 сати по локалном времену прогласио четворочасовни прекид ватре у појединим дијеловима појаса Газе. Хамас, који контролише ту палестинску територију, рекао је да је то ирелевантно с обзиром да се не односи на читав појас и наставио прекогранично ракетирање, јавили су израелски медији.
 "Затишје које је Израел објавио је медијска експлоатација и нема вриједности јер искључује  осјетљива подручја дуж границе и нећемо бити у стању да извучемо рањене из тих подручја," навео је  портпарол Хамаса Сами Абу Зухри у саопштењу.
  Војска је најавила да ће обуставити ватру  на поједине квартове, у којима тренутно не дејствује, укључујући Шеђаију, где се напад догодио.
 Милитанти из појаса Газе су претходно испалили неколико ракета на Израел, пренио је АФП.Такође је речено да се становници не враћају у подручја из којих  су се раније евакуисали на основу војних инструкција. 
 Војска је рекла да неће толерисати кршење прекида ватре и сирене су се огласиле на југу Израела након почетка прекида ватре да упозоре на ракетне нападе.
 Палестински лекари су рекли  да је у једном другом удару након што је  прекид ватре објављен погинуло седам људи у Кан Јунису на југу.
 Портпарол израелске владе Марк Регев изајвио је да је пробелм у томе што је Хамас одбио прекид ватре и наставио да пуца.