latinica  ћирилица
21/08/2014 |  13:14 | Аутор: СРНА

Убацили у промет 12.200 лажних долара

Агенција за истраге и заштиту БиХ поднијела је Тужилаштву БиХ извјештај против лица чији су иницијали Н.Б. и С.Б, због сумње да су ставила у платни промет 12.200 фалсификованих долара. Ријеч је о 122 новчанице у апоенима од 100 долара који је стављен у промет од 22. до 26. јула.

Сипа је, у сарадњи са службеницима Граничне полиције БиХ, 18. августа ухапсила ова лица на Граничном прелазу Рача, код којих је приликом претреса аутомобила пронађено 19.900 долара у апоенима од 100 долара, а код Н.Б. 100 долара за које се основано сумња да је ријеч о фалсификатима.

Службеници Сипе су крајем јула започели рад на овом предмету, на основу наредбе поступајућег тужиоца Тужилаштва БиХ, саопштено је из ове агенције.

Пошто је уочена масовнија појава стављања у промет фалсификованих новчаница долара у поштама и мјењачницама у више градова у БиХ, Сипа је предузела потребне мјере и радње из своје надлежности за утврђивање чињеница у вези са овом појавом, те координисала активности са другим полицијским агенцијама у БиХ и региону ради документовања овог кривичног дјела и откривања извршилаца.

У сарадњи са Министарством унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, Сипа је у кратком року утврдила идентитет осумњичених. Са службеницима одређених пословница Јавног предузећа "БХ пошта" извршено је препознавање осумњичених на основу предочених фотографија.

Утврђено је да је првоосумњичени користио личну карту Словеније на име Нико Ковач, саопштено је из Сипе.

Сарадња је остварена и са Централном банком БиХ која је вршила вјештачења фалсификата. Новчанице су у претходном периоду стављене у промет, а вјештачењем је утврђено да су фалсификоване.

Приликом рада на овом предмету остварена је сарадња и са припадницима МУП-ова Србије и Словеније, те утврђено да су осумњичене особе само фиктивно пријављене на подручју БиХ, а да су тренутно настањене у Србији.

Сипа је обавијестила Граничну полицију БиХ о идентитету осумњичених и основама сумње против њих ради достављања информација о њиховом преласку границе, након чега су наведене особе задржане на Граничном прелазу Рача, а потом ухапшене.

Сипа, у координацији са Тужилаштвом БиХ, активно наставља рад на овом предмету ради утврђивања свих чињеница и документовања кривичног дјела.