latinica  ћирилица
25/09/2014 |  14:09 | Аутор: СРНА

Потписан меморандум о сарадњи у грађевинарству

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић потписале су данас у Бањалуци Меморандум о разумијевању о сарадњи два министарства у области грађевинарства, урбанизма и просторног планирања.

Голић је изјавила да је са Михајловићевом разговарала о изградњи моста преко Дрине Љубовија - Братунац, истичући да ће за изградњу приступних саобраћајница и граничног прелаза, који ће бити заједнички и за БиХ и за Србију, дозволе издавати Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

"Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије даћемо сагласност за издавање и локацијских услова, грађевинске и употребне дозволе", рекла је Голићева на конференцији за новинаре након потписивања Меморандума.

Она је додала да је Србија обезбиједила средства за изградњу овог моста, те да је остало да само буде потписан споразум између Србије и БиХ да би се кренуло у реализацију овог пројекта.

Голићева је рекла да је средства за приступне путеве и заједнички гранични прелаз обезбиједила Управа за индиректно опорезивање БиХ.

Она је истакла да је данас договорено и узајамно признавање лиценци и стручних испита вискообразованим и образованим људима из техничких група, те да ће бити потписан споразум на основу којег ће то бити омогућено.

"До сада су грађевинске фирме, правна и физичка лица морали да се обрате нашем министарству и испуне неопходне услове да би добили лиценцу као појединци или правна лица према Закону о уређењу простора и грађењу", подсјетила је Голићева.

Она је нагласила да је договорено да до средине новембра буде организован заједнички састанак у Београду грађевинских компанија из области нискоградње и високоградње из Републике Српске и Србије.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске напоменула је да је много општина у Српској заинтересовано за пројекат "Српске куће" Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије.

"Општина Шамац је прва обезбиједила локалитет и желе да граде куће", навела је Голићева и додала да ће начин реализације тог пројекта ускоро бити договорен.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић истакла је да је ово министарство Републици Српској поклонило пројекат "Српске куће" у нади да ће бити изграђене.

"Договорили смо да буде формирана радна група између Републичке грађевинске дирекције Србије и Урбанистичког завода Српске које ће урадити главне пројекте", рекла је Михајловићева, која је и потпредсједник Владе Србије.

Она је додала да ће заједнички састанак грађевинских компанија бити од значаја за грађевинску индустрију, али и заједнички наступ на страном или домаћем тржишту.

Говорећи о мосту између Љубовије и Братунца, Михајловићева је рекла да Србија већ ради на споразуму који треба да буде потписан са БиХ, те изразила наду да ће то бити завршено до краја године, а почетак изградње моста на прољеће.

Она је нагласила да данашњи Меморандум није први који су два министарства потписала, те истакла да је сарадња ефикасна и да се не односи само на заједничке сједнице влада Србије и Српске.

Михајловићева је изразила задовољство оним што је данас видјела у Шамцу и Добоју, односно да послови изградње и обнове основних школа које финансира Влада Србије иду планираном динамиком.