latinica  ћирилица
25/09/2014 |  21:12 | Аутор: СРНА

Отворена изложба "Српска књижевност у Првом свјетском рату"

У Бањалуци је данас отворена изложба "Српска књижевност у Првом свјетском рату" коју су организовали Народна и универзитетска библиотека Републике Српске и Народна библиотека Србије.

Изложба, између осталог, говори о страдању и херојству српске војске и књижевности младобосанаца и пјесника који су писали о српској голготи након Првог свјетског рата.

Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиљана Петровић-Зечић рекла је да је ова изложба урађена у сарадњи са Народном библиотеком Србије, са којом ова установа има потписан протокол још из 2012. године.

"Изложба је настала као резултат дугогодишњег истраживања грађе о Првом свјетском рату и она кроз књижевност говори и свједочи о рату страдањима и патњама, снази и вјери и непоколебљивости, као и жртвовању српског народа и војске", рекла је Зечићева новинарима у Бањалуци.

Она је додала да је циљ ове изложбе да се свијету пошаље порука мира и толеранције и да до оваквог рата и страдања никада не дође.

Замјеник управника Народне библиотеке Србије Драган Глишић рекао је да ова изложба, након представљања у Београду, прво гостовање има у Бањалуци, у Народној и универзитетскоји библиотеци Републике Српске са којом, како је рекао, остварују успјешну дугогодишњу сарадњу.

"Изложба је резултат вишегодишњег рада великог броја стручњака Народне библиотеке Србије и експерата из већег броја установа културе у Републици Србији", рекао је Глишић.

Према његовим ријечима, изложба је реализована у оквиру програма обиљежавања стотину година од почетка Првог свјетског рата, а под покровитељством Министарства културе и информисања Србије.

"Увјерен сам да ће јавност у Бањалуци посјетом овој изложби обогатити своја сазнања о раздобљу Првог свјетског рата", нагласио је Глишић.

Изложбу "Српска књижевност у Првом свјетском рату" посјетиоци ће моћи да погледају у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске до 10. новембра.