latinica  ћирилица
26/10/2014 |  19:00 | Аутор: Агенције

Београд: Отворен Сајам књига

У Београду је вечерас отворен 59. међународни сајам књига, на којем ће се представити 500 излагача из Србије и иностранства.

Штанд Републике Српске биће у знаку Бранка Ћопића.

Сајам, који се одржава под слоганом "Вријеме је за књигу", отворили су кинески писац Лиу Џењун, чија је земља почасни гост сајма, и српски пјесник Милосав Тешић.

Џењун је рекао да је овај сајам симбол културе и да му је велико задовољство што ће Кина и Србија продубити међусобно разумијевање, јер је књижевност најбољи начин да се разумије народ и нација.

Он је навео да је традиционално пријатељство Србије и Кине дубоко.

Подсјећајући да се тренутно у свијету воде разни ратови, Џењун је рекао да је читање књижевних дјела један од начина да сукоби спријече.

Српски пјесник и члан Српске академије науке и уметности Милосав Тешић рекао је да овај сајам показује колико је Србија отворена према културама других народа.

Он је навео да Кина има огормно културно насљеђе и традицију, који се разликују од српске и европске.

Тешић је указао да се мали народи, попут српског, и њихова култура налазе у незавидном положају у свијету који је глобалистички устројен и са општеприхваћеним начелима, те да им пријети опасност да се изгубе.

Због тога се, каже Тешић, мора чувати српски вуковски језик, али уједно и да се проширују његове изражајне могућности.

Он је навео да српски језик треба да прима од других језика само оно што га не нарушава и додао да је потребно да то културно преузимање буде корисно за обје стране.

На овогодишњем сајму почасни гост - Кина представља се са више од сто издавача из 71 издавачке куће са 12 кинеских писаца и научника и 5.000 наслова, а на овој најзначајнијој књижевној манифестацији у региону, која ће трајати до 2. новембра, учествује велики број страних излагача, међу којима из БиХ, Анголе, Аустрије, Велике Британије, Индије, Ирана, Француске, Њемачке и Русије.

Овогодишњи сајам се одржава у знаку три кључне годишњице за српску културу и историју - 200 година од изласка првих дјела Вука Караџића - Писменице и Народне пјесмарице, 150 година од рођења Бранислава Нушића и 100 година од почетка Првог свјетског рата.

На сајму ће бити уручене награде Међународног сајма књига, међу којима је традиционална награда "Доситеј Обрадовић", која се сваке године додјељује издавачу за допринос промоцији српске књижевности.

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија сутра ће отоврити свечани програм поводом представљања Републике Српске на сајму, гдје ће се Српска представити са 73 књиге од 33 издавача из Српске.

Штанд Српске јеу знаку Бранка Ћопића, гдје на једној страни доминира велика Ћопићева фотографија, а на другој простор за промоције насловљен и уређен као његова књига под називом "Башта сљезове боје".

Обједињени репрезентативни наступ Републике Српске и ове године организује Представништво Републике Српске, уз подршку Министарства просвјете и културе, у сарадњи са Народном и универзитетском библиотеком и Удружењем издавача Републике Српске.

У суботу, 1. новембра, у 14.00 часова биће додијељена Повеља успјеха издавачу најтраженије књиге из Републике Српске на овом сајму у Београду.

Своја издања на сајму ће представити и Задужбина "Петар Кочић" Бањалука-Београд, Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, Удружење издавача Републике Српске.

Паралелно са сајмом књига, на Београдском сајму ће бити организовани већ традиционални Сајам учила и Сајам образовања "Звонце".

Цијена улазница износи 250 динара /око два евра/. Сајам ће бити отворен сваког дана од 10.00 до 21.00 час.