latinica  ћирилица
28/10/2014 |  07:45 | Аутор: РТРС

Почиње "Први кадар"

Осми међународни филмски фестивал "Први кадар", под мотом "Без цензуре!", свечано ће бити отворен вечерас у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Умјетнички директор и селектор Фестивала Александра Митрић-Штифанић рекла је да ће Фестивал трајати до 31. октобра, а органзатор је "Форум театар" из Источног Сарајева.

- Овогодишњи фестивал одржава се под мотом "Без цензуре!", што значи да умјетност мора не само да има слободну форму, израз и идеологију, него да њен опстанак не смије да се доводи у питање, јер је она једна од значајних људских и друштвених потреба - нагласила је Митрић–Штифанић.

И у најтежим временима, истиче она, умјетност је та која је давала подстрек и будила наду, због чега је одржавање фестивала, филмских манифестација, стварање новог биоскопског живота, веома значајно у развоју једног града и његовог становништва и утемељењу новог културног поретка младих.

На свечаној церемонији отварања биће организована мултимедијална изложба "Соња Савић, девојка из града", а потом пројекција анимираног филма "Факини", аутора Берина Тузлића из Сарајева, као и предпремијера дугометражног играног филма "Милица", аутора Драгољуба Елчића.

- Зато је и сам почетак фестивала у духу наше чувене глумице Соње Савић, бескомпромисне у умјетничком ангажману, нетолерантне према свему што је за њу представљало норму, институцију и компромис. Мултимедијална изложба "Соња Савић, девојка из града" оживјеће сјећање на најзначајније филмске успјехе ове глумице, али и подсјетити на њено мање познато умјетничко стваралаштво, у ком је пронашла уточиште, као аутор експерименталних филмова и видео радова - појашњава Митрић-Штифанић.

У такмичарском програму биће приказано 45 филмова у седам селекција. У пратећем програму фестивала реализоваће се пројекције анимираних филмова АСИФЕ БиХ, "ДокМастерКлас", промоције, "Кидс фест", специјална пројекција за штићенике КПЗ Кула и ревија домаћег играног филма.

Публика ће имати прилику да види филмове аутора из 20 земаља: Израела, Италије, Њемачке, Аустрије, Енглеске, Данске, Бразила, Кубе, Аргентине, Шпаније, Русије, Португала, Француске, Грчке, Бугарске, Норвешке, Хрватске, Србије, Македоније, Републике Српске и БиХ.

Према одлуци Савјета фестивала, на свечаном отварању "Први кадар" ће и ове године уручити плакету "Филмска клапа".

Чланови жирија су директор Кинотеке Републике Српске Милован Пандуревић и ТВ продуцент Предраг Кајганић-Пикси.

Селекције у катефорији студентски документарни и студентски кратки играни филм оцјењиваће жири у саставу предсједник жирија Сњежан Лаловић и чланови Хаџи-Александар Ђуровић и Милан Тодоровић.

У вечерњим пројекцијама, сваког фестивалског дана у 19.00 часова биће приказани документарни филмови такмичарског и пратећег програма Фестивала.

Премијерно у Источном Сарајеву биће приказани играни филмови "Мамула" Милана Тодоровића и "Варвари" Ивана Икића.

Фестивал ће и ове године угостити значајна имена из свијета филма. Почасни гост фестивала је Дебора Перкин, једна од најнаграђиванијих британских редитељки документарних филмова и добитница престижне награде БАФТА.

Генерални покровитељ фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске. Генерални медијски покровитељ фестивала је РТРС.