latinica  ћирилица
28/10/2014 |  16:28 | Аутор: ТАНЈУГ

БГ: Промовисан кинески роман "Сјећање на 1942"

Кинески писац Лиу Џењун, који је отворио 59. Међународни сајам књига у Београду, промовисао је књигу "Сјећање на 1942" по којој је снимљен најскупљи филм у историји кинеске кинематографије.

Књига је написана са жељом да сјећање на три милиона жртава у провинцији Хенан, за које мало ко зна и у Кини и у свијету, "не прекрије вео заборава".

- У књизи сам описао један историјски догађај који су људи већ заборавили, а догодио се 1942. године у вријеме кинеско-јапанског рата, у провинцији Хенан, мом родном крају, у коме је због суше од глади умрло три милиона људи - рекао је Лиу Џењун, и додао да су то била времена када су поља умјесто житом била прекривена људским тијелима.

Писац, потомак тих жртава, навео је да ни сам о тој великој трагедији није знао до 1990. године, док није напунио 32 године, када га је пријатељ замолио да напишу књигу о томе.

- Када ми је рекао да је умрло три милиона људи нисам могао да појмим ту цифру, запањен сам се вратио у родни крај ријешен да се вратим у тај страшни период, одлучан да спасим све те жртве да их не прекрије пијесак заборава - казао је Лиу Џењун.

Он је испричао да је глад наступила јер је кинеска влада одлучила, немоћна да ријеши проблем, да искористити рат и провинцију препустити Јапану. Провинција је постала ничија земља, између кинеске владе и јапанских освајача, а посљедица је три милиона Кинеза умрлих од глади. Казао је да су од те трагедије окренули главу и кинеска влада и њени непријатељи. На промоцији је изразио жаљење што су сви у свијету чули за жртве Другог свјетског рата, али не и за жртве у провинцији Хенан, у којој је страдало три пута више људи него у Аушвицу.

- Колики је то заправо број? Ако узмемо да је у току Другог свјетског рата у Аушвицу од нацистичке Њемачке страдало милион и стотину хиљада Јевреја, то би значило да су се само 1942. године, у провинцији Хенан, догодила три Аушвица, само без нациста и Хитлера. Чега је било, ако није било њих? Шта је довело до те трагедије горе и од оне које су изазвали Хитлер и нацисти? И не само то. Ако је за Аушвиц чуо цио свијет, како то да о провинцији Хенан нико никада није чуо - упитао је писац.

Књигу је објавила издавачка кућа Утопија, а филм је на фестивалу у Риму 2012. године добио неколико награда, а у Хонгконгу 2013. је проглашен за најбољи филм фестивала. Добио је и највиша признања на фестивалу у Техерану.