latinica  ћирилица
28/10/2014 |  19:27 | Аутор: РТРС

Промовисане књиге аутора из Српске

Књига Рајка Васића "Политичка странка - перманентне изборне активности" представљена је данас на 59. Међународном београдском сајму књига.

Васић је на промоцији на штанду Републике Српске рекао да је књига спој теоретског и практичног концепта организације странака и изборних активности прилагођеног домаћим условима, односно условима масовног чланства у политичким странкама. Он је напоменуо да овдје људи хоће да буду у неколико странака истовремено за разлику од Запада гдје влада слаба заинтересованост за чланство у политичким странкама.

Аутор је рекао да у књизи представљеним концептом организације политичке странке "покушава да странку организује као организам који ће живјети не само у кампањи, не само за изборе, када треба слагати нешто бирачима, него која ће живјети цијело вријеме између избора". Он је истакао да је отуда синтагма "перманентна изборна активност" у наслову књиге.

Васић је навео да је у развоју свог концепта пошао од једноставне чињенице да је политичка странка велики људски колективитет, попут војске или цркве и да је, као и сваки концепт, он у неком дијелу идеалан, али није идеалистички ако постоји енергија и организација која ће то провести у дјело.

"Желим да се сваком члану странке, гласачу или неутралном бирачу организацијски приближим, да му дам важност, а не да се важност сели према врху странке и према лидерима. Политичке странке се морају вратити људима", наглашава Васић.

На штанду Републике Српске представљене су и изабране пјесме Еве Липске "Туристи ријечи", коју је објавила "Кућа поезије" из Бањалуке и водич о манастирима и најзначајнијим црквама у Републици Српској и БиХ "Духовно благо" Мире Лолић-Мочевић, у издању Радио-телевизије Републике Српске.

Представљене су и књиге "Свјетлост Источног Сарајева", која је објављена у оквиру издавачке дјелатности Матичне библиотеке за слијепа и слабовида лица и "Болнички афоризми" Слободана Јанковића у издању "Арт принта" из Бањалуке.

Организована је и промоција књиге Јелене Којовић-Тепић "Кућа времена" у издању "Бесједе" из Бањалуке, као и "Моћ говора и друге израелске приче" у избору и преводу Ане Шомло, те издања Филозофског факултета Пале.