latinica  ћирилица
28/10/2014 |  21:19 | Аутор: РТРС

Почео Фестивал "Први кадар"

У Источном Сарајеву вечерас је свечано отворен 8. међународни филмски фестивал "Први кадар" под мотом "Без цензуре!", у организацији Форум театра из Источног Сарајева.
Редитељка Дебора Перкин отворила фестивал - Фото: СРНА
Редитељка Дебора Перкин отворила фестивалФото: СРНА

Перформансом "Визуелизација цензуре" фестивал је отворила Дебора Перкин, једна од најнаграђиванијих британских документариста, добитник престижне награде БАФТА.

Умјетнички директор и селектор Фестивала Александра Митрић-Штифанић истакла је да умјетност мора, не само да има слободну форму, израз и идеологију, него да њен опстанак не смије да буде доведен у питање, јер је она једна од значајних људских и друштвених потреба.

Честитку поводом организовања фестивала упутио је министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија, док је ресорно министарство покровитељ фестивала.

У вечерашњем програму приказан је анимирани филм "Факини", аутора Берина Тузлића из Сарајева, и предпремијерно дугометражни играни филм "Милица", аутора Драгана Елчића.

- Иако је продукција била против да филм буде приказан прије званичне премијере на београдском Фесту, имао сам жељу да он као предпремијера буде приказан у Источном Сарајеву. Стало ми је да филмом скренем пажњу на трагичну судбину дјетета у 21. вијеку које нема право на дјетињство, игру и слободу живљења. То је јединствен случај у Европи - истакао је Елчић.

На свечаној церемонији отварања организована је мултимедијална изложба "Соња Савић, девојка из града", аутора Предрага Живковића. Ријеч је о изложби одабраних предмета из глумичине приватне колекције, њене филмске награде, фотографије, новински текстови. Живковић је истакао да је изложба подсјећање на велику глумицу и њене бројне улоге којима је обиљежила југословенску и српску кинематографију. Изложба ће бити отворена до 31. октобра.

Фестивал "Први кадар" додијелио је плакету "Филмска клапа" директору Кинотеке Републике Српске Миловану Пандуревићу за допринос развоју фестивала, очувању филмског насљеђа и постављању темеља филмске умјетности Српске.

На фестивалу, који ће трајати до 31. октобра, у званичном такмичарском програму биће приказано 45 филмова у седам селекција из 20 земаља - Израела, Италије, Њемачке, Аустрије, Енглеске, Данске, Бразила, Кубе, Аргентине, Шпаније, Русије, Португала, Француске, Грчке, Бугарске, Норвешке, Хрватске, Србије, Македоније, Републике Српске и БиХ. 

У такмичарском дијелу фестивала биће приказан и филм режисерке РТРС-а Сњежане Брезо и сниматеља Данијела Павловића, вишеструко награђени "Дах живота", који говори о страдању беба у Бањалуци 1992. године.

У пратећем програму фестивала биће реализоване пројекције анимираних филмова АСИФЕ БиХ, "ДокМастерКлас", промоције, "Кидс фест", специјална пројекција за штићенике КПЗ "Кула" и ревија домаћег играног филма.

Премијерно у Источном Сарајеву биће приказани играни филмови "Мамула" Милана Тодоровића и "Варвари" Ивана Икића.

У вечерњим пројекцијама, сваког фестивалског дана у 19.00 часова биће приказани документарни филмови такмичарског и пратећег програма фестивала.