latinica  ћирилица
15/11/2014 |  13:23 | Аутор: СРНА

Изложба "Рановизантијске базилике у Бакинцима"

Археолошка изложба под називом "Рановизантијске базилике у Бакинцима" отворена је у галерији Завичајног музеја у Градишци.
Градишка - археолошка изложба "Рановизантијске базилике у Бакинцима" - Фото: СРНА
Градишка - археолошка изложба "Рановизантијске базилике у Бакинцима"Фото: СРНА

Посјетиоци су синоћ имали прилику да виде накит, фотографије и камену пластику, који су пронађени током археолошких истраживања на подручју општине Лакташи.

Кустос археолог Завичајног музеја Градишка Бојан Вујиновић рекао је да је циљ изложбе да представи резултате археолошких истраживања локалитета Градина у Бакинцима, код Лакташа, од 2012. до 2014. године.

Вујиновић је нагласио да су археолози до сада пронашли три базилике и дио горњег града и на основу материјала утврдили да су сви објекти међусобно повезани и да представљају велику, усклађену цјелину.

"Базилике се доводе у везу са другом половином петог вијека, вјерује се да су порушене почетком седмог вијека, а налази указују да је то био регионални центар, вјероватно једно од епископских сједишта, које је формирано у току шестог вијека", навео је Вујиновић.

Вујиновић је подсјетио да је ова изложба 20. октобра била отворена у Културном центру Бански двор у Бањалуци, те да су је посјетили археолози из Србије, Хрватске, Аустрије и Словеније, који су обишли локалитет истраживања базилика.

"Договорено је да наредне године археолози из Аустрије и Словеније учествују у истраживачком раду на локалитету Рановизантијских базилика, па се у наредном периоду могу очекивари бољи разултати археолошких истраживања", додао је Вујиновић.

Као резултат даљих истраживања, навео је Вујиновић, може се очекивати стварање регионалног центра за истраживање тог периода историје на овим просторима и развој археолошког туризма.