latinica  ћирилица
17/11/2014 |  12:39 | Аутор: РТС

Бивши предсједник ФА позвао на бојкот Мундијала

Бивши предсједник Енглеске фудбалске асоцијације (ФА) Дејвид Бернстин позвао је на бојкот Свјетског првенства у Русији 2018. године, уколико Међународна фудбалска федерација (ФИФА) не спроведе корјените реформе.

Бернстин је за Би-Би-Си рекао да је "вријеме за драстичну акцију против Фифе" и сматра да Мундијал у Русији неће моћи да буде схваћен озбиљно уколико на њему не буду учествовале водеће европске нације.

Бернстин је поднио оставку на мјесто у Антидискриминаторском одјељењу Фифе, које је описао као "неефикасно".

Седамдесетједногодишњи Бернстин је оцијенио да је Фифа "тоталитарна организација" и да га подсјећа на "стару совјетску империју".

Он је истакао да фудбал "озбиљно трпи" под садашњим режимом Фифе, а да је одлука да се Мундијал 2022. године додијели Катару "најгора у историји спорта".

"Мислим да Енглеска кроз Уефу има утицаја на Фифу, а требало би да размотри да се повуче са сљедећег Мундијала, док се не изврши одговарајућа реформа владајућег фудбалског тијела, укључујући повлачење Блатера из трке за пети мандат на мјесту предсједника", рекао је Бернстин.

Он је нагласио да је од 54 чланица Уефе, велики број моћних земаља као што су Њемачка, Шпанија, Италија Француска, Холандија.

"Без тих земаља не можете одржати озбиљни Мундијал", додао је Бернстин.

Слично мишљење као што је Бернстиново изнио је јуче предсједник Њемачке фудбалске лиге Рајнхард Раубал који је ишао и корак даље предложивши да Уефа изађе из окриља Фифе, уколико извјештај о корупцији приликом избора Русије и Катара за домаћине Мундијала 2018. и 2022. године не буде у цијелости објављен.

Фифа је ове недјеље саопштила да ће се шампионати свијета одржати како је и планирано, у Русији и Катару, 2018. и 2022. године и да није било основа за поновни избор домаћина.

Главни истражитељ корупције приликом избора за организаторе Мундијала Мајкл Гарсија жалио се на ову одлуку Фифе, рекавши да је заснована на погрешном тумачењу његовог извјештаја.