latinica  ћирилица
29/11/2014 |  09:55 | Аутор: СРНА

Приоритетно дјеловати у борби против ХИВ -а

Приоритет институција власти у БиХ треба да буде борба против вируса ХИВ-а, односно брига о доступности средстава и квалитету лијечења пацијената, о дијагностици, људским ресурсима, превентивним активностима, те подршци и његи лица која живе са овим вирусом.

"Националне политике, стратегије и планови требају препознати ХИВ као једну од приоритетних области дјеловања у области здравства, с обзиром да на глобалном нивоу представља шести од укупно осам миленијумских циљева УН", наводи Удружење грађана "Акција против сиде" у писму упућеном институцијама у БиХ.

У писму се истиче да клиничке анализе, истраживања, извјештаји, документи од важности или смјернице других земаља могу бити усвојени као примјери добре праксе и помоћи при изради платформе за одговор на ХИВ.

"Број новоинфицираних лица која живе са ХИВ-ом свакодневно се повећава у БиХ, а лица која живе са овим вирусом често су одбачена од друштвене заједнице. Због тога као друштво морамо учинити живот једнак за све", додаје се у писму.

За бољу будућност БиХ и генерација које долазе потребно је повећати улагање у ову област и на тај начин обезбиједити дуготрајне и одрживе програме превенције и тремана вируса ХИВ.