latinica  ћирилица
14/12/2014 |  08:32 | Аутор: ТАНЈУГ

На конференцији у Лими усвојен климатски споразум

Државе чланице УН јутрос су усвојиле документ који ће бити основа за нови глобални климатски споразум који би требало да буде усвојен на конференцији о клими наредне године у Паризу.

Споразум је усвојен након бурне расправе која се водила до касно синоћ, а само неколико часова пошто су земље у развоју одбациле његову претходну верзију.

Земље у развоју оптужиле су богате земље да бјеже од одговорности у борби против глобалног загријавања, као и од финансијског санирања његових посљедица.

Главни циљ двонедјељне конференције у Лими био је да се учесници договоре о томе на шта свака земља треба да се обавеже када се ради о борби против климатских промјена пред кључни самит о клими наредне године у Паризу, на којем се очекује потписивање глобалног споразума.

У коначној верзији која је прихваћена то је преформулисано, те се каже да земље имају "заједничке, али различите одговорности" у борби против климатских промјена.

Међународна конференција о клими почела је 1. децембра у Лими, а учествовале су делегације из 195 држава чланица Оквирне конвенције УН.