latinica  ћирилица
20/01/2015 |  10:59 | Аутор: Независне

Бакићеве скулптуре стижу у Бањалуку

У Музеју савремене умјетности РС (МСУ РС) у Бањалуци у току су припреме за ретроспективну изложбу Војина Бакића "Свјетлоносне форме", која ће бити отворена 23. јануара, у 19 часова.

Захваљујући сарадњи МСУ РС са Музејом сувремене умјетности у Загребу, бањалучка публика имаће прилику да први пут види врхунска дјела једног од најважнијих вајара европског модернизма.

На изложби ће бити представљено 165 радова, од тога 100 скулптура из свих стваралачких циклуса, цртежи, скице, макете споменика, фотографска увећања, те аудио и филмска грађа.

Ова Бакићева поставка, која је била изложена у Музеју сувремене умјетности у Загребу, привукла је преко 10.000 посјетилаца и, према мишљењу многих, била је културни догађај године.

Ријеч је о поставци чија се интригантност разлистава баш попут Бакићевих "свјетлоносних форми" из умјетникове апстрактне фазе, по којима је и названа.

Док су једни опчињени свјежином и виталношћу скулптура које дјелују необично савремено, на историчаре и теоретичаре умјетности снажан утисак остављају умјетникова модерна, јединствена, интелигентна рјешења кипарских проблема.

Како би угледале свјетлост излагачких простора, али и биле представљене очима јавности, "Свјетлоносне форме" припремане су мјесецима. У цијелој реализацији значајна је била подршка вајарових унука Вјере и Ане Мартине Бакић, које су и ауторке ликовне поставке.

Војин Бакић био је српски вајар и сликар и један од најпознатијих Срба у Хрватској, али и умјетник европског формата.