latinica  ћирилица
20/01/2015 |  11:49 | Аутор: Б92

Амерички снајпериста: Блокбастер и контроверза (ВИДЕО)

За ирачку ратну драму "Амерички снајпериста" није нико очекивао када је ушла у биоскопе да ће доживјети успјех какав биљеже углавном филмови о суперхеројима, чије се премијере обично заказују током љета.

Остварење хиоливудског ветерана Клинта Иствуда је за само четири дана приказивања у Америци зарадио 105,3 милиона долара.

Филм је успјехом изненадио критичаре и прогнозере и поставио неколико рекорда на боксофису. Чак је лако претекао и "Аватар" као филм који је највише зарадио током једног викенда у јануару.

Ово је заправо трећа недјеља приказивања "Америчког снајперисте", који се у почетку давао тек у неколико америчких биоскопа.

Успјех филма, у ком Бредли Купер игра Криса Кајла, снајперисту америчких Фока, објашњава се понајвише његовом недавном номинацијом за шест Оскара, међу којима за најбољи филм и најбољег глумца.

Међутим "Амерички снајпериста" није само филм који је поставио рекорд на бокс -офис листи. Он је такође покренуо дебату међу холивудским редитељима и глумцима.

Сет Роген је твитовао да га "филм подсјећа на трећи чин филма `Проклетници`" као нацистичку пропаганду у којој њемачки снајпериста убија савезничке војнике. Међутим дан касније се исправио речима: "Рекао сам да ме подсјећа и ништа више. Заправо ми се допада филм".

Мајкл Мур је такође имао коментар на филм: "Мог ујака је у Другом светском рату убио снајпериста. Учили су нас да су снајпперисти кукавице које ће те убити с леђа. Снајперисти нису хероји..."

Међутим и он је послије негирао да му се филм не допада, али је прозвао Клинта Иствуда да је помијешао Ирак и Вијетнам у причи.

Са друге стране Џејн Фонда је јасно дала до знања да јој се "Амерички снајпериста" веома допао.