latinica  ћирилица
20/01/2015 |  16:13 | Аутор: Блиц

Београд: На стотине људи чека у реду за позоришне карте

Јефтине карте за фебруарски репертоар Југословенског драмског позоришта привукле су огромн број људи, који су почели да праве редове испред благајне већ у раним јутарњим часовима.

Они најнестрпљивији су стигли док је непољу још био мрак, око шест сати ујутро, а већ око девет није могло да се уђе у фоаје. Ред  око 200 метара, који се протеже од улаза у ЈДП па све до СКЦ-а из минута у минут се повећавао, а већина окупљених каже да им не смета да чекају и сатима, ако то значи да ће моћи да посјете позориште за "мале паре".

- Чекам од пола девет, а како ствари стоје чекаћу још пар сати. Када сам дошао није био ни изблиза оволики ред. Али чекаћу, јер стварно мислим да се исплати, иначе ми за двије карте треба око 1.500 динара, а овако ћу за тај новац купити десетак карата - рекао нам је један млади Београђанин, који се око 11 сати налазио 50 метара од улаза.

Јефтине карте од 100 и 200 динара привукле су велики број како младих, тако и оних мало старијих, а само најупорнији су успјели да истрају до краја. Чак и они који су дошли рано већ сатима стоје испред самог улаза.

- Ево сат и по времена стојим на самом улази, портир не да да уђемо јер у фоајеу има пуно људи, који су већ око шест почели да долазе. Нисам сигурна да ли ће ми се чекање исплатити, јер не знам ни да ли ћу успјети да дођем до карата - рекла нам је госпођа која се налази на самим вратима.

 

Иако се споља виде само редови, унутар самог позоришта ситуација није ништа боља. Они који су стигли на вријеме да уђу у фоаје, још увијек нису изашли, јер су редови предугачки.

- Мој тата је дошао јутрос у пола осам, и већ је било 30 људи испред њега. Ево 11 сати је скоро, а ја и даље чекам да он изађе. Унутра су ужасне гужве, зато људе који чекају напоље још увијек ни не пуштају да уђу - каже једна жена, која сатима чека да њен отац изађе на излаз са заднеј стране гдје излазе људи након куповине карата.

На портирници су нам рекли да људи непрестано долазе, а међу њима има трудница и жена са малом дјецом.

- Људи који већ сатима чекају неће да их пусте, а не знам шта више да им кажем. Сви смо преморени, али је лијепо видјети да људе занима култура - каже портир.

Иако ред само расте, они који се налазе испред улаза нису ни свјесни да се колона протеже малтене до Немањине! Срећници који су дочекали карте излазе на службени улаз са осмјехом на лицу, али и преморени.

- Чекали смо од осам јутрос, прво је дошао супруг да сам му се ја придружила у чекању. Ужасне су гужве, али вриједи сачекати јер су цијене јако повољне - каже нам је задовољна госпођа са картама у рукама.

Умјетнички директор ЈДП Горчин Стојановић каже да је јако задовољан што ниже цијене карата привлаче људе да дођу у позориште.

- Синоћ сам био у позоришту и гледао "Дневник о Чарнојевићу" и било ми је веома пријатно сазнање да је Београд пун образованог и сензибилног свијета. Међутим, и непријатно да тај свијет очигледно не може да дође на представу кад пожели, већ кад може себи то да приушти и одвоји за тај невјероватан луксуз. И нека гужве и хаоса испред позоришта, боље него на неким другим мјестима. Београд има публику која прецизно зна шта гледа и воли умјетност, али напросто нема новца - каже он.

Према његовим ријечима, попусти су у овом позоришту редовна пракса, па је прошлог мјесеца продато преко 13.000 карата за јануарски репертоар за свега шест дана захваљујући овој промо акцији.

Предсједник Удружења драмских умјетника Воја Брајовић рекао је да је тако велико интересовање због тога што су људи жељни позоришта и оцијенио је да нема бољег начина против борбе од шунда и некултуре од те акције.
"Умјетност је ту да спаси човечији дух", рекао је Брајовић видно задовољан и напоменуо да је сваком глумцу пуно срце и да нема веће среће када игра пред препуним гледалиштем.