latinica  ћирилица
21/01/2015 |  08:09 | Аутор: СРНА

Кебо данас свједочи у Tужилаштву БиХ

Потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо требало би данас да се одазове на званичан позив Тужилаштва БиХ у својству свједока ради утврђивања евентуалне одговорности Сакиба Махмуљина, Шефика Џаферовића и других лица у вези с ратним злочинима над српским цивилима у мјесту Возућа
Мирсад Кебо - Фото: РТРС
Мирсад КебоФото: РТРС

Кебо је у ранијим изјавама потврдио да је добио позив и да ће се у сваком случају одазвати овој правосудној институцији.

Потпредсједник ФБиХ је у неколико наврата Тужилаштву БиХ прослиједио документацију која се односи на дјеловање парадржавних обавјештајних формација и финансијске малверзације, те одговорност Бакира Изетбеговића који је за вријеме рата био шеф Кабинета предсједника Предсједништва БиХ.

Кебо је 8. јануара доставио Тужилаштву БиХ пријаву због сумње о почињеном кривичном дјелу против тадашњег команданта Трећег корпуса такозване Армије РБиХ, Сакиба Махмуљина и некадашњег начелника ЦСБ Зеница, Шефика Џаферовића.

Дио документације Кебо је 16. децембра упутио главном тужиоцу БиХ, Горану Салиховићу, а у доказном материјалу су и слике локације сједишта Иранске обавјештајне службе у Зеници, коју су у периоду од 1993. до 1995. године посјећивали високи званичници.

Кебо је Тужилаштву БиХ доставио и дио доказа о локацији пункта Иранске обавјештајне службе, који су посјећивали замјеник предсједника СДА Бакир Изетбеговић, Џаферовић и други.

Према службеној забиљешци, Бакир Изетбеговић боравио је у кући у близини Зенице у којој је био смјештен пункт Иранске обавјештајне службе, о чему постоји и документована изјава свједока његове посјете, као и фотографије објекта.