latinica  ћирилица
29/01/2015 |  10:20 | Аутор: Агенције

Српски филм у трци за европског Оскара

Краткометражни филм "Наше тело", чију режију потписује Дане Комљен, номинован је за престижну награду Европске филмске акадмије, која ће бити додијељена крајем године у Берлину.

Филм "Наше тело" премијерно је приказан 25. јануара на Међународном филмском фестивалу у Ротердаму, гдје је почетком седмице, посебном одлуком жирија, номинован за "европског Оскара" - награду ЕФА ( (European Film Award) у категорији најбољих краткометражних филмова. Жири селекције ротердамског фестивала "Tiger Awards Competition for Short Films” одлучио је да главна признања додијели филмовима "Things" Бена Риверса, "La fievre" Сафије Бенхајм и "Greetings to the Ancestors" Бена Расела.

Приказан у истој селекцији филм Дане Комљена, снимљен у српско-њемачкој копродукцији, директно је номинован за награду Европске филмске академије.

Овогодишњи жири у селекцији намијењеној краткометражном филму чинили су британска умјетница и редитељка Беатрис Гибсон, холандски кустос Ксандер Карскенс и Којо Јамашита, умјетнички директор јапаснког фестивала "Image Forum Festival".

Они су одлучили да "Наше тело" номинују за најзначајније признање ЕФА због "сировог и непосредног суочавања са својим субјектом, преплитања књижевног и филозофског, као и због убдјељивог контрастрирања суптилног и одсјечног".

 

Европска акадмија, у категорији за најбоље краткометражне филмове, већ је номиновала остварења "Washingtonia"  Константине Коцамани из Грчке, "El Coredor"  Хосе Луиса Монтесиноса из Шпаније и британски филм "Field Study" Еве Вебер.

Номинације Европске академије у категорији најбољих краткометражних филмова организоване су у сарадњи са најпрестижнијим европским филмским фестивалима који сваке године бирају најбоље из своје селекције. Сљедећи номиновани филм биће познат по завршетку Међународног фестивала кратког метра Клермон-Феран.

Када буду познати сви номиновани филмови, Европска филмска академија представиће сва остварења својим члановима, којих је више од 3.000, а који ће потом тајним гласањем изабрати најбољи филм.

Добитник ове награде, заједно са добитницима осталим ЕФА признањима, биће познат 12. децембра на 28. церемонији додјеле награда Европске филмске академије која се одржава у Берлину.