latinica  ћирилица
23/02/2015 |  08:02 | Аутор: СРНА

Федерика Могерини данас у Сарајеву

Висока представница ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Федерика Могерини састаће се у Сарајеву са члановима Предсједништва БиХ и руководством оба дома Парламентарне скупштине БиХ, најављено је из Делегације ЕУ у БиХ.
Висока представница ЕУ Федерика Могерини - Фото: AFP
Висока представница ЕУ Федерика МогериниФото: AFP

На позив Предсједништва БиХ, предвиђено је учешће и обраћање Могеринијеве на заједничкој сједници оба дома парламента БиХ.

Могеринијева, која је и потпредсједница Европске комисије, требало би да се сусретне и са предсједавајућим Савјета министара БиХ, предсједницима Републике Српске Милорадом Додиком и Федерације БиХ Маринком Чаваром, предсједницом Владе Републике Српске Жељком Цвијановић и мандатаром Владе Федерације БиХ Фадилом Новалићем.

Могеринијева ће данас одржати конференцију за новинаре у 15.15 часова у згради Делегације ЕУ у Сарајеву.

Она је раније поручила да БиХ, а посебно њени грађани, заслужују приближавање ЕУ и све предности које овај процес доноси.

"Реформе у вези са помоћи ЕУ ће у рјешавању крхког социоекономског стања у БиХ и подстаћи отварање радних мјеста и инвестиције. До сада је остварен добар напредак у изради писане обавезе у оквиру приближавања ЕУ. Усвајање у парламенту БиХ дало би могућност ЕУ за доношење одлуке о ступању на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ у цијелости", навела је Могеринијева.

Након иницијативе ЕУ, с циљем осигурања новог замаха у процесу европских интеграција БиХ, а како је то истакнуто у закључцима Савјета за спољне послове из децембра прошле године, лидери свих 14 водећих странака заступљених у парламенту БиХ потписали су изјаву о обавези спровођења реформи у оквиру процеса приступања ЕУ.

О изјави о европском путу БиХ биће разматрано данас у парламенту БиХ.