latinica  ћирилица
23/02/2015 |  08:03 | Аутор: СРНА

ПС БиХ усвојио изјаву: СНСД и ДНС напустили сједницу, Дом народа је усвојио једногласно (ВИДЕО)

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ данас је једногласно потврдио и усвојио изјаву о европском путу БиХ и провођењу потребних реформи, чиме су стечени услови за доношење одлуке о ступању на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ са ЕУ у цијелости.
Посланици СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Посланици СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

Делегат Мартин Рагуж /ХДЗ 1990/ рекао је да подржава текст изјаве и заложио се за досљедну примјену њеног садржаја, као и мониторинг њеног провођења, поготово на нивоу Дома народа парламента БиХ.

Према његовим ријечима, акценат изјаве јесте на социо-економским питањима, али да не треба у други план стављати остала важна питања у БиХ.

Народна скупштина Републике Српске је на посебној сједници 11. фебруара једногласно подржала текст приједлога изјаве о принципима приступа БиХ ЕУ, уз закључак којим се од Владе Републике Српске, изабраних представника из Српске у Парламентарној скупштини БиХ и Савјету министара БиХ тражи да приликом провођења принципа из ове изјаве строго воде рачуна о уставној надлежности ентитета и да се одбије свако питање које није у складу са тим.

Народна скупштина Републике Српске поновила је ранији став у вези са предметом "Сејдић-Финци" против БиХ и механизмом координације, захтијевајући њихову досљедну примјену.

Изјаву су потписали лидери 12 странака заступљених у Парламентарној скупштини БиХ - СНСД, СДС, ПДП, НДП, СДА, ХДЗ БиХ, ХДЗ 1990, ДФ, СББ, СДП БиХ, А-СДА и БПС.

Дом народа БиХ прихватио је данас и одлуке Предсједништва БиХ о учешћу пјешадијске јединице и групе официра Оружаних снага БиХ у операцији Одлучна подршка у Авганистану.

Изјаву усвојио и Представнички дом

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ данас је у Сарајеву на првој хитној сједници потврдио и усвојио изјаву о европском путу БиХ и провођењу потребних реформи.

У расправи о Изјави Саша Магазиновић из СДП-а изразио је задовољство што је у овај процес укључена и опозиција, оцијенивши да нико нема ексклузивно право да буде власник европских интеграција.

"Сви знамо да је ово први корак, најлакши, иза којег слиједе реформе и када ћемо видјети чији је потпис про форме, а ко је озбиљно опредијељен да ради на реформама", закључио је Магазиновић.

Јасмин Емрић из А-СДА изразио је очекивање да ће бити сачињен план и програм извршења преузетих обавеза и да ће Изјава суштински бити проведена у Представничком дому.

Посланици СНСД-а и ДНС-а и данас напустили сједницу

Посланици СНСД-а и ДНС-а напустили су данашње засједање Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ након што ни на овој сједници није подржан њихов захтјев да у дневни ред буде уврштен приједлог за разрјешење дужности предсједавајућег овог дома Шефика Џаферовића.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сташа Кошарац затражио је у име Клуба уврштавање у дневни ред одлуке о разрјешењу Џаферовића, наводећи да постоје озбиљне оптужбе и обимна документација достављена Тужилаштву БиХ из којих произилази озбиљна сумња да Џаферовић током рата није спријечио нити процесуирао ратне злочине над Србима у БиХ.

Кошарац је рекао да то што су посланици ове странке напустили сједницу Представничког дома не значи да СНСД не подржава изјаву о европском путу БиХ и потребним реформама.

Он је поручио да СНСД не одустаје од европског пута, те нагласио да то мора да буде у складу са уставним надлежностима и уз јасну видљивост Републике Српске у европским интеграцијама.

Кошарац је напоменуо да је и Народна скупштина Републике Српске једногласно подржала Изјаву, да ју је предсједник СНСД-а Милорад Додик потписао, а да тај документ подршку има и од делегата СНСД-а у Дому народа.

Он је истакао да посланици СНСД-а не одустају од става да неће учествовати у раду Представничког дома парламента БиХ док је у његовом Колегијуму Шефик Џаферовић, макар он био цијели мандат.