latinica  ћирилица
23/02/2015 |  11:36 | Аутор: СРНА

Могерини: Успјех БиХ биће и успјех ЕУ (ВИДЕО)

Висока представница ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Федерика Могерини данас је у Сарајеву поздравила одлуку Представничког дома и Дома народа парламента БиХ да потврде и усвоје изјаву о европском путу БиХ и спровођењу потребних реформи.

- Парламент БиХ усвојио је данас историјску одлуку у вези са напретком БиХ на њеном европском путу, истакла је Могеринијева, обраћајући се на другој хитној сједници Представничког дома парламента БиХ, којој је присуствовало и 12 делегата Дома народа, као и чланови Предсједништва БиХ Младен Иванић, Бакир Изетбеговић и Драган Човић.

Према њеним ријечима, то је био кључни предуслов за доношење одлуке о ступању на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ са ЕУ у цијелости.

Она је констатовала да је БиХ земља невјероватних различитости, богате традиције, али и дубоких подјела, које не смију "бити разлог за изостанак дјеловања".

- БиХ има мноштво потенцијала за будућност, и сада се налази у позицији да ту прилику искористи, тим прије, јер грађани БиХ желе љепшу и будућност и садашњост, навела је Могеринијева, која је и потпредсједница Европске комисије.

Она је напоменула да жели да види конкретан напредак у БиХ, истичући да ова земља "више нема право на грешку", него треба да се угледа на сусједе и да брже крене ка ЕУ.

- Морате се међусобно усагласити око европског пута БиХ и покренути низ реформи неопходних за стицање кандидатског статуса БиХ, поручила је Могеринијева парламентарцима и гостима у сали парламента БиХ.

Према њеној оцјени, усвајање изјаве могло би да буде кључни историјски тренутак, не само за БиХ, него и за цијелу Европу.

Она је истакла да ће ЕУ "забиљежити ове значајне помаке", те додала да ћу ову позитивну атмосферу пренијети у Брисел.

Федерика Могерини у посјети Пaрлaментарној скупштини БиХ

Могеринијева је упозорила да БиХ и њене институције морају још много тога да ураде до чланства БиХ у ЕУ.

- Изазови су хитно дјеловање за провођење кључних социо-економских реформи и провођење мјера из документа о развоју и расту запошљавања, смањење превелике незапослености, успостављање мјера функционалне тржне економије, владавине права, помирења, јачање институција, јачање социјалног сектора..., прецизирала је Могеринијева.

Она је потврдила да ће ЕУ ће кроз своје фондове подржати ове активности. "Циљ свима у БиХ мора бити исти - а то је напредак на европском путу. Након усвајање поменуте изјаве, сада треба кренути у њену реализацију, уз општу сагласност и координисану активност", рекла је Могеринијева.

Она је подвукла да ЕУ снажно стоји уз БиХ на њеном европском путу, истичући да ће "успјех БиХ бити и успјех ЕУ". "Рачунајте на ЕУ и нашу подршку", поручила је Могеринијева грађанима БиХ.

На другој хитној сједници Представничког дома парламента БиХ, којој је присуствовало и 12 делегата Дома народа, као и чланови Предсједништва БиХ Младен Иванић, Бакир Изетбеговић и Драган Човић, одсутни су били посланици и делегати из СНСД-а и ДНС-а.