latinica  ћирилица
24/02/2015 |  12:22 | Аутор: Агенције

Права бораца: Предност при запошљавању није неуставна

Уставни суд Републике Српске утврдио је да одредбе Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца одбрамбено–отаџбинског рата, којима се послодавци обавезују да обезбиједе предност наведеним категоријама при запошљавању, нису у несагласности са Уставом Републике Српске.
Уставни суд РС - Фото: СРНА
Уставни суд РСФото: СРНА

Суд је утврдио да у сагласности са Уставом нису одредбе члан 122 став 2 овог закона којима се прописује да ће надлежна инспекција поништити одлуку о пријему у радни однос, уколико утврди да јавни субјекти нису поштовали предност у запошљавању наведених категорија, саопштено је из Уставног суда.

Ову одлуку Суд образлаже чињеницом да је одлучивање о законитости одлуке о пријему у радни однос у искључивој надлежности редовног суда, те да инспекцијски органи, како је то одређено оспореном одредбом, не могу задирати у вршење судске власти.

Оваквим прописивањем је, према оцјени Уставног суда, дошло до повреде уставног начела подјеле власти из члана 69 Устава Републике Српске.

Уставни суд није прихватио иницијативе за покретање поступка за оцјену уставности и законитости, јер није утврдио неуставност појединих оспорених одредби Закона о локалној самоуправи, Закона о адвокатури и Закона о стечајном поступку, као ни неуставност и незаконитост Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста у Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове и Одлуке о промјени назива Јавног предузећа Народни универзитет Модрича.