latinica  ћирилица
24/02/2015 |  13:29 | Аутор: СРНА

Фонд солидарности укључити у санирање штете од поплава у Оштрој Луци

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је данас да је један од већих проблема општине Оштра Лука несаниране штете изазване прошлогодишњим поплавама.
Министри у Оштрој Луци - Фото: СРНА
Министри у Оштрој ЛуциФото: СРНА

"Пошто до сада Фонд солидарности Републике Српске није био укључен у санирање посљедица поплава, ми ћемо покушати да помогнемо да бар дио штете буде отклоњен и поправљен", рекао је Трнинић новинарима у Оштрој Луци након разговора с руководством ове општине.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је да је у завршној фази купопродаја земљишта за изградњу хладњаче за малине у тој општини, за шта је из Развојног програма Републике Српске издвојено 25.000 КМ.

"Након тога нам предстоји да кренемо обезбјеђивати додатна средства да бисмо тај пројекат и завршили", рекла је Решићева.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић изјавио је да општина Оштра Лука има школе у којима се број ђака приближава броју радника, али да се тренутно не може ићи на њихово затварање.

"Поготово не двије овдашње школе које су удаљене од центра општине и у таквој су ситуацији да је путна мрежа лоша и да не би било могућности возити дјецу из Козица и Будимлић Јапре. Ове године гледаћемо да тако остане, али ће се за убудуће морати тражити неко рјешење", поручио је Малешевић.

Начелник општине Оштра Лука Драган Станар изјавио је да су локални путеви након лањских поплава у драматичном стању, да је општина санирала штету у оквиру својих могућности, али да се стање не може нормализовати без помоћи Владе.

"Ми ћемо од Фонда солидарности Републике Српске тражити поврат средстава у износу који се из ове општине уплаћује у тај фонд да бисмо санирали локалне путеве", рекао је Станар.

Он је додао да општина Оштра Лука, за разлику од многих локалних заједница, није предимензионирала штету од поплава, него је у процјени штете била изузетно одговорна и приказала стварно стање, дошавши до износа од 650.000 КМ.