latinica  ћирилица
14/04/2015 |  14:17 | Аутор: СРНА

Митровић: Надамо се да нису окончана процесуирања за логоре

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић оцијенио је да су казне које је Суд БиХ изрекао за злочине над српским заробљеницима у логору Дретељ минорне, али је изразио наду да овом пресудом неће бити окончан процес утврђивања одговорности за логоре за Србе.

"Посебно нас интересује када ће бити процесуирани наредбодавци у логору `Виктор Бубањ` у Сарајеву, у којем је, према евиденцијама, 40 људи нестало", рекао је Митровић.

Он истиче да је о висини казни узалуд говорити, јер, како је рекао, постоји већ клишеизирани систем утврђивања одговорности према којем Срби морају бити максимално кажњени.

"Казне су минорне, људи се толиким казнама кажњавају због далеко мање одговорности и злочина, а нису ни уједначене иако симболички испуњавају циљ да се утврди да су и други одговорни за злочине", рекао је Митровић.

Према његовом мишљењу, док Тужилаштво и Суд БиХ раде у оваквом односу снага и уз подршку одређених међународних центара моћи, ништа се неће промијенити, јер се све своди на то да се Срби прогласе одговорним за сва дешавања на простору бивше Југославије.

Суд БиХ осудио је данас Ивана Медића на седам година затвора, Ивана Зеленику на шест, Марину Грубишић-Фејзић на пет година затвора, док је Срећка Херцега ослободио оптужбе за злочине почињене над српским заробљеницима у логору Дретељ 1992. године.