latinica  ћирилица
15/04/2015 |  09:53 | Аутор: СРНА

Изложбе карикатура "Пјер" сутра у Бањалуци

У Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци сутра ће бити отворена изложба радова са 47. конкурса карикатуре "Пјер"
Музеј савремене умјетности Републике Српске - Фото: РТРС
Музеј савремене умјетности Републике СрпскеФото: РТРС

Изложба обухвата избор најуспјелијих карикатура, одабраних међу 522 рада од 144 аутора пристигла на конкурс на којем је овогодишња награда за најуспјешнију новинску карикатуру "Златни Пјер" додијељена Тоши Борковићу, награда "Сребрни Пјер" Зорану Петровићу, док је "Бронзаног Пјера" освојио Шпиро Радуловић.

У конкуренцији за најбољи портрет-карикатуру побиједио је Лаза Средановић-Дикан, наведено је у саопштењу Музеја савремене умјетности Српске.

О овогодишњим наградама одлучивао је жири у саставу прошлогодишњи лауреат "Златног Пјера" Александар Блатник, глумац и овогодишњи добитник награде "Јован Хаџи Костић" Зоран Ранкић, вршилац дужности директора Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић, сликар и предсједник Управног одбора Удружења ликовних умјетника Србије Зоран Чалија и генерални директор и главни уредник Компаније "Новости" Ратко Дмитровић.

Конкурс за награду "Пјер" покренуле су "Вечерње новости" 1967. године. Идејни творац био је карикатуриста и сликар Драган Савић, а идеју је у дјело провео Слободан Глумац, тадашњи главни уредник "Вечерњих новости".

"Пјер" је данас најстарији и један од најпрестижнијих конкурса за карикатуру на Балкану.

Отварање изложбе карикатура "Пјер" биће одржано у 19.00 часова, а посјетиоци Музеја саверемене умјетности Српске изложбу ће моћи да погледају до 24. априла.