latinica  ћирилица
21/04/2015 |  14:01 | Аутор: СРНА

Кумлин-Гранит: За БиХ намијењено 100 милиона евра

У оквиру Стратегије сарадње са западним Балканом за период 2014-2020, Шведска планира да издвоји 400 милиона евра, од чега је 100 милиона евра намијењено за БиХ, рекла је данас у Сарајеву шеф Одјељења за Европу Министарства иностраних послова Шведске Микаел Кумлин Гранит.

Замјеник министра иностраних послова БиХ Јосип Бркић састао се данас са Гранитовом, која је истакла да Шведска даје пуну подршку британско-њемачкој иницијативи за покретање убрзаног процеса европских интеграција у БиХ, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

"Једна од великих спона између двије земље су бројни грађани БиХ који живе у Шведској, успјешно интегрисани у шведско друштво, а немали број ради на истакнутим мјестима у државној служби Шведске", закључила је она.

Током сусрета размијењене су информације о актуалним политичким приликама у свијету.

Бркић је саговорницу упознао о скором активирању Споразума о стабилизацији и придруживању између БиХ и ЕУ, који значи нови приступ ЕУ и отвара велику шансу за БиХ.

Он је захвалио за велику подршку Шведске у процесу европских и евроатлантских интеграција БиХ, о чему говори и чињеница да је БиХ високо на листи приоритета спољне политике Шведске.

Бркић је истакао да је уговорно регулисање односа БиХ и Шведске врло добро заокружено, али да постоји велика заинтересованост БиХ за што скорије закључивање Споразума о социјалном осигурању између двије земље.

Он је рекао да су односи БиХ и Шведске на узлазној путањи, а огледају се у врло доброј билатералној, мултилатералној и парламентарној сарадњи.