latinica  ћирилица
17/05/2015 |  08:26 | Аутор: СРНА

Стевандић: Изетбеговић детерминише политичке пројекте СДС-а

Члан Главног одбора СДС-а Ненад Стевандић изјавио је синоћ да се ова странка превише позиционирала у Сарајеву и да јој лидер СДА Бакир Изетбеговић детерминише политичке пројекте и процесе.

“Нисам против да будемо у власти у Сарајеву, али ми са Изетбеговићем морамо да имамо партнерске односе и не смијемо у тим односима да будемо инфериорни и не смијемо дозволити да се политика коју он детерминише одрази на унутрашње сукобе у Српској”, рекао је Стевандић, додавши да врх странке живи у канцеларијама у федералном Сарајеву.

Он је истакао да није исти мотив напада на политичку владајућу елиту у Српској од Изетбеговића и од СДС-а. “Ми не смијемо да будемо у истој војсци са Бакиром када се напада власт у Српској. Ми морамо чувати и сачувати Републику Српску”, оцијенио је Стевандић за Алтернативну телевизију.

Он је рекао да се сада поставља питање да ли СДС има снаге да се издигне изнад позиције у коју је упао у Сарајеву. “Нама у Сарајеву Изетбеговић детерминише политичке пројекте и процесе, а функционери које СДС постави улазе у беспотребне сукобе са Републиком Српском по питању безбједности, надлежности, празника, а ми у Сарајеву немамо на то одговор и чак не смијемо да се побунимо против тога”, каже Стевандић.

Он је додао да је Изетбеговићу лично говорио да је нелогично да је једна особа на таквом положају /члан Предсједништва БиХ/ покровитељ људи који су осумњичени за терористичке акте и он им плаћа унапријед адвокате, па мотивише остале.

Говорећи о свом будућем статусу у СДС-у, Стевандић је рекао да нема потребе да сада лицитира тиме, али да ће то у сваком случају зависити од политике странке.

“Ако се будемо вратили националној и демократској политици и уважавали људе и резултате, онда можемо да се надамо успјеху. Нећу пропустити да дјелујем патриотски без обзир да ли то некоме смета”, додао је Стевандићм додавши да има доста истомишљенике у СДС-у и да људе спаја патриотизам, демократичност и стручност.

Стевандић је навео да није добио одговоре на писмо које је упутио делегатима изборне скупштине СДС-а.

“Писмо је писано због националне политике СДС-а, за коју сам сматрао да је непрепознатљива, затим демократског капацитета странке и равномјерне распоређености функционера”, појаснио је Стевандић.