latinica  ћирилица
26/05/2015 |  12:35 | Аутор: Независне

Изетбеговић: СДА на страни оних који се боре против екстремизма

Замјеник предсједника Странке демократске акције и кандидат за предсједника странке Бакир Изетбеговић казао је да се шести Конгрес СДА одржава након шест турбулентних година, обиљежених тешком економском и политичком кризом.
Изетбеговић на 6. Конгресу СДА - Фото: СРНА
Изетбеговић на 6. Конгресу СДАФото: СРНА

Подносећи извјештај о раду СДА у протеклом периоду представио је програмске декларације странке, истичући да су ових шест година обиљежили и реформски застој, поплаве и, у посљедње вријеме, пораст насилног екстремизма.

Оцијенио је да оптимизам у бољу будућност БиХ улијевају "све бољи односи с првим сусједима", јер снажна подршка Хрватске бх. аспирацијама око ЕУ и НАТО и евидентни тренд сазријевања и све коректнијих односа српских лидера према БиХ, дају тај оптимизам.

Говорећи о протеклом периоду, Изетбеговић је казао да је заједно са покојним предсједником Сулејманом Тихићем користио право обраћања Уставном суду како би се заштитила права повратника и права грађана.

Он је посебно нагласио да у БиХ постоји опасност од екстремног тероризма, који се позива на вјеру.

"СДА је стала на страну оних снага који се боре против екстремизма. СДА је чинила колико је могла да у БиХ уђе капитал, да се нађе повољан амбијент за инвестиције", рекао је Изетбеговић.

Говорећи о локалним изборима 2012, Изетбеговић је нагласио да је СДА остварила величанствену побједу.

Говорећи о предсједнику Тихићу, Изетбеговић је оцијенио да је он успјешно водио странку.

"Предсједник Тихић успјешно је водио 12 година странку и био омиљен међу сарадницима, те је радио на јачању државе", наводи он.

Казао је да је СДА остварила увјерљиву побједу на пољсљедњим општим изборима, какву није имала још од 2002.

Амир Зукић, генерални секретар СДА, казао је да у овогодишњем, шестом по реду, конгресу учествује 720 делегата, те да ће Странка разматрати 12 резолуција, међу којима су програм странке, уставне реформе, реформе јавне управе, образовања, борачке заштите, те да ће покушати утврдити јасно ђеловање ове странке у будућности.

Упитан да каже да ли у свим тим реформама имају подршку партнера у власти, Зукић је рекао да су с овом платформом изашли одмах пред своје партнере, те да вјерује да ће се доста тога моћи остварити у будућности.

На питање да ли то знаћи да ће опет бити покренут "априлски пакет" Зукић је одговорио да ова странка нема ништа против тога да се разговара о реформи Устава БиХ.

Конгресу присуствује 720 делегата, а ту су и бројни гости, представници власти у БиХ, странака, дипломатског кора, али и "сестринских странака" из Хрватске, Србије и Црне Горе.